Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Тарута

Читать на русском

Кандидат у президенти Сергій Тарута обіцяє зняття депутатської недоторканності, але сам у парламенті не завжди це підтримує.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому чимало претендентів уже не перший рік у політиці, в них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали про Олега Ляшка та Олександра Вілкула, сьогодні в центрі уваги Сергій Тарута.

Тарута провалив дві обіцянки щодо депутатської недоторканності. У липні 2017 року він пообіцяв, що підтримає зняття недоторканності з усіх парламентарів: «Я буду голосувати за зняття (недоторканності – ред.). Я думаю, що депутати не мають ховатися за недоторканністю. Але я хотів би, щоб і правоохоронні органи, і судова система були незалежними, щоб не було політичного тиску». А в березні 2018-го обіцяв підтримати зняття недоторканності з Надії Савченко.

З липня 2017-го до Верховної Ради внесли 12 подань на притягнення до кримінальної відповідальності нардепів. Тарута підтримав подання на Олеся Довгого, Андрія Лозового, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Євгена Бакуліна. Але не голосував за притягення до відповідальності Надії Савченко, Євгена Дейдея, Михайла Добкіна, Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова та Станіслава Березкіна.

При цьому в своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Тарута обіцяє забезпечити зняття недоторканності з депутатів Ради за кримінальні злочини та корупцію. До речі, що стосується корупції: з 34 законопроектів щодо боротьби з корупцією, ухвалених парламентом, Тарута підтримав лише вісім.

У 2016 році Тарута звернувся до Національного антикорупційного бюро з вимогою притягнути голову Національного банку Валерію Гонтареву до кримінальної відповідальності за зловживання в Дельта-банку. Нардеп вважає, що розкрадання 500 млн дол. не могло статися без сприяння НБУ й особисто Гонтаревої. Пізніше Тарута пообіцяв, що якщо відповідь НАБУ його не задовольнить, він подасть до суду на президента Петра Порошенка. «Тому що в неї спільний зв'язок із тим, хто її призначав, – із Порошенком. Якщо я не отримаю виразної відповіді від НАБУ, то буду звертатися до суду на президента. Ба більше, з'ясувалося, що були грубі порушення при процедурі ухвалення постанови про призначення її головою НБУ», – розповів депутат.

У лютому 2017-го Тарута звертався до Вищого адміністративного суду з вимогою скасувати постанову парламенту про призначення Гонтаревої. Пізніше народний депутат повідомив, що НАБУ підтвердило факти «відмивання грошей» Гонтаревою: Тарута надав докази на 37 млрд грн, а правоохоронці підтвердили лише 10 млрд. Минулого року після звільнення голови НБУ Тарута заявив, що Порошенко захищатиме її від можливих кримінальних переслідувань, а також, що він писав листи президенту з повідомленнями про злочини Гонтаревої. Водночас до суду на главу держави Тарута так і не подав.

Також Тарута провалив обіцянку представити нову модель Податкового кодексу. «Зараз готується нова модель нового кодексу (податкового – ред.), найближчим часом ми її презентуємо, і якраз у межах і бізнес-ініціативи, в межах роботи з експертами. Я думаю, вона буде найбільш необтяжливою в світі. І я думаю, що ми в найближчі два тижні презентуємо її», – говорив депутат у червні 2016 року. Але відповідний законопроект у Верховній раді так і не з'явився. Щодо податкових змін у Тарути була лише одна ініціатива – «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки розвитку культури».

Відзначимо, в «Програмі стрімкого розвитку», яку Тарута презентував від партії «Основа», передбачена податкова реформа.

Тарута, податки та інвестиції: проекти є, втілення немаєСлово і Діло

Кілька разів Тарута намагався піаритися на обіцянках, виконання яких не в компетенції народного депутата. Наприклад, обіцяв зробити все можливе, щоб у Житомирі до кінця 2017 року з'явився 4G. Але тендер на видачу відповідних ліцензій був запланований лише на березень 2018=го.

Крім того, Тарута брав на себе зобов'язання відновити повітряні ворота Маріуполя, що також не в його силах. У червні 2016 року він заявив, що вже чотири місяці займається цим питанням, і якщо не буде жодних провокацій, аеропорт буде відкритий до кінця літа. На відновлення аеропорту, за різними оцінками, необхідно 70 або 152 млн грн. У грудні мер міста Вадим Бойченко говорив, що аеропорт Маріуполя готовий приймати рейси, але немає дозволів на польоти. У 2017 році планували оновити всі будівлі аеропорту разом із системами інженерного забезпечення. Однак аеропорт не працює досі.

У своїй передвиборчій програмі як кандидат у президенти Тарута написав, що разом зі своєю командою розробив мирний план «Три основи», доктрину збалансованого розвитку «Україна-2030» і програму «Принципи поваги і справедливості». На основі цих документів і базується його програма. Кандидат обіцяє, зокрема, розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, повну енергонезалежність України за п'ять років, скорочення кількості народних депутатів, закон про імпічмент, скорочення кількості чиновників, зниження тарифів та підвищення середньої зарплати.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програмах можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Крім того, «Слово і Діло» щодня згадує, як кандидати в президенти-нардепи цього скликання ВРУ голосували за законопроекти щодо суспільно важливих питань. Наприклад, днями ми писали, хто з них голосував за законопроекти, спрямовані на регулювання тарифів у сфері житлово-комунальних послуг.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: