Мораторій на продаж чи ринок землі: що обіцяють кандидати в президенти

Читать на русском

Якою буде наша країна з новим (або не зовсім новим) президентом, задається питанням кожен українець. Всі обіцянки з передвиборних програм кандидатів, в яких вони виклали своє бачення майбутнього України, можна прочитати в нашому розділі «Вибори-2019». А для всіх, хто хотів би порівняти погляди претендентів на суспільно-важливі теми, ми пропонуємо тематичні розбори. Сьогодні йтиметься про те, яке бачення кандидатів щодо землі сільськогосподарського призначення.

Варто відзначити, що деякі кандидати в президенти обіцяють зберегти заборону на продаж землі. Серед них Ольга Богомолець та Сергій Каплін. Віктор Бондар обіцяв обмежити термін оренди землі до 25 років і зберегти мораторій на продаж, поки не будуть створені умови для відкритого ринку. Віталій Купрій, окрім мораторію на продаж, виступає за надання державі права її викупу за ринковою ціною.

Руслан Кошулинський проти торгівлі сільськогосподарськими землями. Крім того, хоче надавати землю в довгострокове користування виключно українським громадянам. До речі, в програмі Олега Ляшка, який у парламенті виступає за продовження заборони на продаж, немає чіткого плану щодо землі. Є пункт «Не продаж сільгоспземель, а захист селян», ідеться, очевидно, також про мораторій.

Створити ринок землі обіцяють Володимир Зеленський, Сергій Кривонос, Юлія Литвиненко, Інна Богословська, Юрій Дерев'янко, Юрій Тимошенко, Сергій Носенко.

Микола Габер обіцяє продавати землю лише через Земельний банк України, а володіти нею зможуть лише українські громадяни. Він також пропонує ухвалити закон про номінальну вартість землі. Геннадій Балашов пропонує впровадити повну свободу власності землі, а Ілля Кива – заборонити продаж землі за кордон. Олександр Шевченко в програмі обіцяє відкрити ринок землі з обмеженнями й на початковому етапі зберегти мораторій на продаж землі корпораціям та іноземним резидентам.

Вирішити питання ринку землі на референдумі обіцяє Юрій Бойко, в Олександра Вілкула в програмі написано «захистити право українців володіти землею». Своєю чергою Євгеній Мураєв пропонує впровадити механізм прозорого продажу землі, він також вважає, що в кожного українця має бути своя ділянка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обіцяють кандидати в президенти щодо статусу української мови та розвитку культури в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: