Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Кошулинський

Читать на русском
У президентській програмі Руслана Кошулинського половина обіцянок із програми Свободи на парламентські вибори-2012.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишається дедалі менше часу, а питання все ті ж: кому вірити, за кого голосувати. Самі кандидати з кожного доступного їм майданчика розповідають про свої успіхи й намагаються очорнити суперників. При цьому багато претендентів вже не перший рік у політиці, у них накопичилася солідна база обіцянок, у тому числі провалених, але вони вважають за краще про це не згадувати. «Слово і Діло» нагадає про невиконані зобов'язання кандидатів у президенти (тих, хто раніше вже був у владі), а також розбереться, що вони обіцяють зробити в разі перемоги. Раніше ми писали, зокрема, про Петра Порошенка та Віктора Бондаря, сьогодні в центрі уваги Руслан Кошулинський.

Кошулинський був народним депутатом лише одного, сьомого, скликання Верховної ради, але за ті два роки в нього зібралася пристойна кількість невиконаних обіцянок. Всі вони – з передвиборчої програми ВО «Свобода», за списками якої Кошулинський пройшов до парламенту. А провалені ці обіцянки тому, що депутат не пропонував відповідних законодавчих ініціатив (деякі вносили його однопартійці, але результату це не принесло).

У президенти Кошулинського висунули як єдиного кандидата від об'єднаних націоналістичних сил, і певні обіцянки з його нової програми ідентичні або схожі з проваленими обіцянками з програми «Свободи» 2012 року.

Наприклад, вдруге Кошулинський обіцяє закон про імпічмент президента, а також скасування недоторканності народних депутатів (у 2012 році було уточнення «за кримінальні та економічні злочини»).

У 2012 році депутат обіцяв зобов'язати осіб, які вивели капітали в офшори, повернути їх в Україну та сплатити з них усі податки. Три народних депутати від «Свободи» (Кошулинського серед них не було) реєстрували в парламенті законопроект про повернення капіталів, що перебувають в офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або мають пільговий режим оподаткування. Але за час роботи сьомого скликання Ради його не розглянули. Як кандидат у президенти Кошулинський обіцяє ухвалити пакет законів про повернення капіталів з офшорів.

Кошулинський задекларував теплицю, альтанку, будинок та іномаркуКандидат у президенти України Руслан Кошулинський володів будинком, будував теплицю, гараж і альтанку та заробив 23 тисячі гривень за рік.

Однакові обіцянки Кошулинський дає щодо державних підприємств. Як кандидат у народні депутати обіцяв заборонити приватизацію стратегічних підприємств і повернути в державну власність раніше приватизовані (і в статусі нардепа нічого для цього не зробив). Аналогічна обіцянка є в його новій програмі. Як і зобов'язання перевірити законність приватизації великих підприємств.

Повторився він і щодо ліквідації приватних монополій. У 2013 році Олег Тягнибок та Михайло Головко внесли до Ради відповідний законопроект, але його скерували на доопрацювання, ухвалити його не встигли. Кошулинський до того проекту закону стосунку не мав, але як кандидат у президенти дає таку обіцянку. Крім того, політик знову запевняє, що поверне в комунальну власність підприємства-монополісти електро-, газо-, тепло- та водопостачання.

Соціальну частина програми Кошулинський також особливо змінювати не став. Знову обіцяє заробітчанам умови для повернення в Україну. У програмі «Свободи» така обіцянка вже була, кілька депутатів зареєстрували законопроекти на цю тему, але це було перед самим розпуском Ради. Цікаво вийшло з обіцянкою скасувати пенсійну реформу. У програмі 2012 року йшлося про реформу, яку ухвалила Верховна рада шостого скликання (законопроекти про її скасування були зняті з розгляду). Зараз же йдеться про урядову реформу, яку схвалили восени 2017-го.

У програмі кандидата-націоналіста особлива увага приділена українській мові. Наприклад, Кошулинський хоче зобов'язати всіх державних службовців використовувати українську мову на роботі та під час публічних виступів. «Свобода» й, зокрема, Кошулинський уже обіцяли це в 2012 році. Раді пропонували внести зміни до закону «Про державну службу», але розглянути їх не встигли.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: