Провалені обіцянки: як Ляшко й Тимошенко блокували трибуну ВР заради зниження цін на газ

Читать на русском
Лідери двох фракцій не виконали одну обіцянку на двох, маючи намір блокувати трибуну Ради й не голосувати, поки не запровадять мораторій на підвищення ціни на газ.

Два дні Олег Ляшко та «радикали» блокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи перегляду питання про підвищення тарифів на газ, проте в підсумку домовилися з парламентською більшістю. Причому «радикали» вже не вперше блокували трибуну з «газового» питання, але так і не домоглися свого. До речі, вони не єдині, хто обіцяв «не голосувати, поки не запровадять мораторій на підвищення цін на газ».

У вівторок, 5 грудня, «радикали» оточили трибуну Ради, а їхній лідер заявив: «Наша фракція блокує парламентську трибуну. Ми не будемо голосувати за жоден закон, ми не дамо працювати парламентській трибуні, поки не буде ухвалене рішення, яке ми кілька місяців тому зареєстрували, – про зниження цін на газ, про відправлення у відставку керівництва «Нафтогазу», про встановлення справедливої ціни на газ, про повернення порядку нарахування субсидій, щоб кожна людина могла заплатити за комуналку».

До кінця пленарного дня депутати зробили мляві спроби голосувати, але провалили пропоновані ініціативи. У середу, 6 лютого, зранку трибуна знову була заблокована представниками фракції Радикальної партії. Оскільки в порядку денному були виступи народних депутатів, вони просто висловлювалися з місця.

Однак у четвер передбачалося голосування щодо президентського законопроекту про закріплення стратегічного курсу України до НАТО та ЄС, тому «радикалів» на годину випередили представники БПП, зібравшись біля трибуни о 9 ранку. Злегка розгублені соратники Ляшко спочатку оточили колег, але поміркувавши, вирушили радитися. В підсумку досягли компромісу й «ляшківці» не лише дали можливість проголосувати за зміни до Конституції, а й самі підтримали проект закону абсолютним більшість, за винятком одного депутата.

Нагадаємо, що це вже друга спроба «радикалів» блокувати трибуну через підвищення ціни на газ. У листопаді 2018 року Ляшко обіцяв, що фракція не проголосує за жодне рішення парламенту доти, доки той не візьме на розгляд їхню постанову про мораторій цін на газ.

Але за два тижні більшість членів фракції (19 із 21) проголосували за проект закону про перейменування Дніпропетровської області. Причому Олег Ляшко був серед них. Між тим мораторій на підвищення ціни на газ так і не запровадили.

До речі, разом із «радикалами» обіцянку блокувати трибуну й не брати участь у голосуванні інших ініціатив, поки не знизять ціну на газ, давала й лідерка «Батьківщини. 6 листопада 2018 року Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» не голосуватиме за жоден законопроект, поки не буде розглянута постанову про створення ТСК з розслідування вбивства Катерини Гандзюк, а також постанова про скасування підвищення цін на газ і запровадження мораторію.

Цього ж дня Тимошенко й половина фракції «Батьківщини» провалили обіцянку не голосувати, поки не буде мораторію на підвищення цін на газ. Вони підтримали проект закону про протимінної діяльності, й Тимошенко меред них.

Схожу обіцянку Юлія Володимирівна давала 5 липня 2016 року, запевнивши, що «Батьківщина» блокуватиме роботу Верховної Ради, поки не вирішиться питання про зниження тарифів. Крім того, фракція вимагала створення ТСК з розслідування запровадження незаконної ціни на газ, перевірки НАК «Нафтогаз», ВАТ «Украгазвидобування» і корупційних дій урядів Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана. Тимошенко також вимагала скасувати парламентські канікули й показати списки народних депутатів, які увійшли до складу нової коаліції.

Незважаючи на заяву Тимошенко, роботу Ради заблокували дві інші парламентські фракції, БПП і «Народного фронту», а фракція Радикальної партії оголосила про початок сидячого протесту.

Відзначимо, що протягом усього подальшого пленарного тижня, з 11 до 15 липня, лише окремі представники «Батьківщини» блокували трибуну, тоді як президія була розблокована. Для виступу з трибуни допускали нардепів від інших політичних сил. Незабаром політсили між собою домовилися й робота Ради була продовжена. Тим часом тарифи так і не були знижені, як того вимагала «Батьківщина».

Раніше ми писали, що Ляшко провалив обіцянку з приводу контрабанди лісу, знаючи, що не може її виконати.

Також ми аналізували, які обіцянки бійцям АТО провалила Тимошенко, повторюючи з передвиборчої президентської програми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: