Вибори-2019: портрет типового кандидата в президенти

Читать на русском

На президентські вибори, які відбудуться 31 березня, зареєструвалася рекордна кількість кандидатів – 44. Передвиборні програми і декларації кожного з них можна подивитися в нашому розділі «Вибори-2019». Тим часом «Слово і Діло» склало усереднений портрет претендента на президентське крісло.

Типовий кандидат в президенти України – чоловік 49 років (серед жінок тільки чотири претендентки: Юлія Тимошенко, Юлія Литвиненко, Інна Богословська і Ольга Богомолець). Швидше за все, він народився в Донецькій або Дніпропетровській області (живе в Києві) і у нього вища освіта (економічна або юридична). Крім того, він одружений і має двох або більше дітей.

Що стосується політичного досвіду, то в середньому у кандидатів це трохи більше семи років. Найчастіше кандидат в президенти або був народним депутатом, або зараз є членом парламенту.

У передвиборних програмах претендентів на головну посаду особливі відмінності є лише в цифрах: розмір зарплат і пенсій, рівень економічного зростання, кількість робочих місць і так далі. В основному кандидати обіцяють відновлення територіальної цілісності України і повернення Криму і Донбасу, скасування недоторканності президента, народних депутатів і суддів, а також ринок землі з обмеженнями (заборонити продаж земель іноземцям, запобігти концентрацію земель в одних руках).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, політолог Олександр Радчук писав про те, що буде найбільше турбувати виборців в 2019 році, і які верстви населення будуть найбільш активно брати участь у виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: