Як нардепи-кандидати в президенти голосували за реформування енергетичного сектора

Читать на русском

Кандидатів у президенти, які сьогодні є народними депутатами, простіше оцінювати за їхніми діями на нинішній посаді. «Слово і Діло» протягом всієї роботи ВРУ поточного скликання стежило за тим, як голосували народні обранці за ті чи інші закони і які ініціативи вносили самі. Виносимо результат на «табло». Сьогодні пропонуємо подивитись, як кандидати в президенти голосували в парламенті за законопроекти, спрямовані на реформування енергетичного сектора в державі.

Протягом нинішнього скликання Верховна рада ухвалила 34 законопроекти щодо реформування енергетичного сектору в Україні. З них 16 проектів закону вважаються особливо важливими. Зокрема, законопроектом щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України» парламент дав можливість найбільшому в Україні державному енергохолдингу боротися з боржниками. Компанія отримає право примусово стягувати борги за спожитий газ, продавати ці борги третім особам, а також відключати підприємства від газової труби.

Вибори-2019: портрет типового кандидата в президентиУсереднений портрет кандидата в президенти України виглядає так - одружений чоловік 49 років з вищою освітою.

Також для скасування енергетичної монополії в країні важливим було ухвалення проекту закону про ринок природного газу. Цей документ передбачає створення нормативної бази та повноцінного конкурентного ринку природного газу.

Відзначимо, що з 16 претендентів на посаду президента України жоден не зміг проголосувати за всі 34 законодавчі ініціативи. Найбільш близьким до цього був Олег Ляшко, який проголосував за 27 документів (82%). Юрій Тимошенко підтримав 24 законопроекти (73%), а Віктор Кривенко та Дмитро Добродомов натиснули «за» 22 рази, підтримавши по 67% законопроектів кожний. До того ж Ляшко долучився до розробки 10 документів, Тимошенко – 1, Кривенко – 8, Добродомов – 5.

Більш ніж половину законопроектів підтримали Юрій Дерев’янко та Сергій Каплін, які ще й працювали над деякими документами (3 та 4 проекти законів відповідно).

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яка в разі перемоги на виборах обіцяє знизити ціну на газ удвічі, була відсутня під час голосування 70% законопроектів щодо реформування енергетичної галузі України. Вона підтримала лише 4 законодавчі ініціативи, за 5 – не голосувала й одного разу натиснула кнопку «проти». Зазначимо, що вона долучилася до розробки 3 законопроектів на цю тему.

Представники опозиції досить мляво голосували за реформування енергетичного сектора. Юрій Бойко не голосував за 20 законопроектів (61%), підтримав лише 7 та під час голосування за 6 законопроектів був відсутній. Олександр Вілкул не голосував за 55% проектів законів, був відсутній під час 6 голосувань, підтримав 8 і одного разу був проти. Євгеній Мураєв пропустив 76% голосувань, підтримав 3 законопроекти й не голосував за 5. Сергій Тарута був відсутній, коли ухвалювали 12 законопроектів (36%), підтримав 5 і не голосував 16 разів. До речі, всі ці нардепи взагалі не брали участі в розробці законопроектів на тему реформування енергосектора України.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, як нардепи-кандидати в президенти голосували за соціальні гарантії для постраждалих під час Євромайдану.

Також ми проаналізували, як нардепи-кандидати в президенти голосували за розвиток дорожньої інфраструктури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: