САП передала справу про «збагачення» чиновника управління юстиції до поліції

Читать на русском

Антикорупційна прокуратура змінила підслідність у справі про можливе збагаченні харківського чиновника.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала кримінальне провадження про можливе незаконне збагачення начальника Головного територіального управління юстиції в Харківській області Олександра Чурсіна з Національного антикорупційного бюро до поліції.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит журналіста «Слова і Діла».

«На виконання постанови САП від 11 жовтня 2018 року про визначення підслідності в кримінальному провадженні детективи НАБУ передали матеріали кримінального провадження для подальшого здійснення досудового розслідування до Головного управління Національної поліції в Харківської області», – йдеться в листі.

Нагадаємо, НАБУ розслідувало можливе збагачення Чурсіна. За версією слідства, він, працюючи в правоохоронних органах, набув у власність цінні папери та корпоративні права на суму 3,6 млн грн, які внесені його дружиною Мариною Чурсіною до статутного фонду ТОВ «КУА «ДІКВ-Л», тобто на суму, яка більш ніж у 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб і значно перевищує офіційний дохід його сім'ї. Крім того, дружина чиновника Мін'юсту є засновницею ТОВ «Адвокатське бюро «ДІКВ-Л», яке, своєю чергою, є учасником ТОВ «Факторингова компанія». Однак Чурсін відомостей про те, що його дружина є бенефіціарним власником ТОВ «Факторингова компанія», до декларації за 2015 рік не вніс.

Під час досудового розслідування встановлено, що Чурсін у 2015 році володів інвестиційними сертифікатами КУА «ДІКВ-Л» на загальну суму 6,38 млн грн і того ж року здійснив відчуження цінних паперів і корпоративних прав КУА «ДІКВ-Л» на загальну суму 24 млн грн. Також у Бюро дізналися, що згідно з декларацією чиновника Мін'юсту за 2014 рік, Чурсін володів цінними паперами на загальну суму 11,91 млн грн.

Таким чином, Чурсін володів цінними паперами на суму 30 млн грн. При цьому, згідно з інформацією Державної фіксальной служби, загальна сума його доходів за період з 1998 року до 2015 року склала 15,71 млн грн, а його дружини – 2,14 млн грн.

Допитаний як свідок Чурсін не зміг повідомити, сертифікатами яких саме інвестиційних фондів КУА «ДІКВ-Л» він володів і повідомив, що інвестиційні сертифікати цієї фірми він придбав приблизно в 2012 році, точно не пам'ятає. Також Чурсін повідомив, що суму в розмірі 24 млн грн він у 2015 році не отримував, а фактично вона була йому перерахована в 2016 році.

Крім іншого, під час досудового розслідування встановлено, що наприкінці 2015 року Чурсін уклав з КУА «ДІКВ-Л» договір купівлі-продажу цінних паперів, відповідно до якого фірма здійснила викуп вищевказаних інвестиційних сертифікатів на загальну суму 24 млн грн, а фактична оплата за вказаним договором відбулася в січні 2016 року.

Також НАБУ почало розслідувати можливі порушення детектива в справі Чурсіна. Також Бюро порушило справу щодо свого директора і прокурора САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: