Екс-голова Держгеонадр хотів закриття НАБУ справи про збагачення

Читать на русском
Столичний райсуд відмовив адвокату екс-голови Держгеонадр у скарзі на рішення заступника головного антикорупційного прокурора про відмову в клопотанні.
Миколая Бояркін

Суд відмовив адвокату колишнього керівника Державної служби геології та надр України Миколи Бояркіна в зобов'язанні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в закритті кримінального провадження про ймовірне незаконне збагачення його клієнта.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду Максим Вишняк, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, адвокат Бояркіна звернувся до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького зі скаргою про недотримання розумних строків прокурором Сергієм Козачиною під час досудового розслідування. Своєю чергою заступник керівника САП Володимир Кривенко відмовив у задоволенні цієї скарги. Однак, на думку адвоката, це рішення є необґрунтованим і тому просив суд зобов'язати прокурора надати вказівки процесуального керівнику закрити справу Бояркіна. В обґрунтування скарги він також зазначив, що, на його думку, Кривенко не є прокурором вищого рівня, який уповноважений розглядати скарги про недотримання розумних строків.

Під час судового засідання прокурор САП Олег Макар заперечував проти задоволення скарги, оскільки подана адвокатом скарга про недотримання розумних строків розглянута відповідно до вимог ст. 308 КПК України прокурором вищого рівня, який прийшов до висновку про відсутність підстав для її задоволення. Крім того, він зазначив, що у цьому випадку ухвалення рішення у формі постанови прямо не передбачено КПК України, тому заступник керівника САП ухвалив рішення у формі листа.

Вислухавши обидві сторони, суддя Вишняк відмовив у задоволенні скарги. За його словами, згідно з ч. 5 ст. 8-1 Закону України «Про прокуратуру» прокурорами вищого рівня для керівників управлінь, відділів та їх заступників, прокурорів САП є керівник САП, його перший заступник і заступник, для заступника і першого заступника керівника САП – керівник САП. Таким чином, Кривенко мав повноваження розглянути скаргу адвоката Бояркіна.

Нагадаємо, детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до інформації за банківськими рахунками матері екс-глави Держгеонадр. Раніше суд скасував податкову перевірку Неоніли Бояркіної.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: