Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 26 лютого-1 березня

Читать на русском

Наближення президентських виборів остаточно перетворило Верховну раду на майданчик для передвиборчої агітації та взаємних нападок політиків. На сьогоднішній Погоджувальній раді політичні сили сипали звинуваченнями на адресу один одного, в тому числі й у підкупі виборців.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що його фракція зареєструвала постанову «Про припинення спроб масштабного підкупу виборців і запобігання фальсифікаціям під час чергових виборів президента України». Крім того, Ляшко запропонував створити тимчасову слідчу комісію з перевірки фактів підкупу виборців. «Парламент зобов'язаний покласти цьому край! Я пропоную не мовчати, а протидіяти фальсифікаціям, протидіяти спробам дискредитувати президентські вибори, їх і так уже перетворили на порнографію. 44 кандидати – половину в «дурку» треба, а не в президенти», – заявив нардеп.

Блокування трибуни та Конституція: як Рада розпочала роботу десятої сесіїВерховна Рада цього тижня внесла зміни до Конституції щодо курсу України на ЄС і НАТО. Не обійшлося і без тарифів і блокування трибуни.

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов також підтримав посилення кримінальної відповідальності за підкуп виборців. Він також назвав бездоказовими заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що депутат від БПП може бути причетним до підкупу. «Ми вимагаємо негайного спростування цих заяв або термінового оприлюднення доказів», – підкреслив він. Крім цього, Герасимов згадав про «безпрецедентну подію в політичній історії» – розкриття піраміди з фальсифікації виборів, і назвав відповідальною за це Юлію Тимошенко.

Тимошенко, своєю чергою, заявила, що Герасимов витратив половину виступу на те, щоб спробувати «принизити» її ім'я. «Істерикою Петра Порошенка я задоволена повністю. Це говорить про те, що вони точно знають, кому вони програють вибори. І це буде наша команда. А по-друге, вони не гребують тим, що робив Янукович – це поливати брудом своїх опонентів. Уся країна, кожна людина знає, хто купує голоси. І це Петро Порошенко», – сказала лідерка «Батьківщини». Олег Березюк звинуватив у підкупі виборців обидві партії.

Крім виборів, на Погоджувальній раді традиційно говорили про тарифи. Тимошенко закликала всіх депутатів об'єднатися й завтра не голосувати за будь-які рішення, поки не буде розглянута постанова щодо скасування підвищення тарифів. Олександр Вілкул вимагав винести на розгляд законопроекти «Опозиційного блоку» про зниження тарифів.

Віктор Бондар від «Відродження» закликав заслухати в парламенті голову «Нафтогазу» Андрія Коболєва з питання закупівлі газу, а також голову МВС Арсена Авакова з питання схем скуповування голосів.

Незважаючи на запеклі суперечки, порядок денний цього пленарного тижня буде насиченим. Почати роботу Верховна рада планує з блоку питань національної безпеки і оборони (5-6 питань), а також внесення змін до Житлового кодексу. Також на вівторок запланований блок щодо роботи Державного бюро розслідувань, у середу,– як завжди, ратифікації, а в четвер – закон про «спліт» і зміни до Митного кодексу України. Крім того, на порядку денному четверга закон про державну мову. Оскільки в ньому близько 2,5 тисяч правок, не факт, що його встигнуть розглянути за один день.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 28 лютого Верховна рада планує розглянути проект постанови про вжиття заходів для припинення необґрунтованого нарахування платежів за газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: