СБУ викрила «виборчу піраміду» під керівництвом нардепа

Читать на русском
Незаконну схему під вибори нібито організував народний депутат, який не є кандидатом у президенти.

СБУ заявляє про викриття «виборчої піраміди» в низці регіонів, організованої народним депутатом, який не є кандидатом в президенти.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 21 лютого, повідомив заступник глави СБУ Віктор Кононенко, передає УП.

Переговори щодо спроб втручання у вибори Президента УкраїниСлужба безпеки України

«Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов'язків. Вона складається з керівника, яким є один з народних депутатів України (сьогодні його не називаємо свідомо, щоб не прив'язувати його до жодної з політичних сил), трьох координаторів, відповідальних за різні частини держави, підлеглих їм координаторів в регіонах (відповідають за дві області) і підлеглого їм низової ланки польовиків», - сказав він.

Він додав, що в зв'язку з цим сьогодні СБУ спільно з ГПУ і ДБР в рамках відкритого кримінального провадження за ознаками створення злочинної організації «в значній частині регіонів нашої держави проводить більш ніж 30 обшуків».

«Хочу наголосити, що в жодному партійному офісі жодної політичної сили ніякі обшуки не проводяться», - сказав Кононенко.

Він також додав, що йдеться не про депутата, який є кандидатом в президенти.

Джерела кажуть, що в ході обшуків поки ніхто не затриманий. Також, вони підтвердили, що координував і фінансував всю цю передвиборчу «фінансову піраміду» партієць Тимошенко Валерій Дубіль.

За словами Кононенка, слідчі дії в рамках провадження покликані «задокументувати створення так званих «виборчих пірамід» і не допустити їхнього використання під час виборів».

За даними представника СБУ, в злочинну організацію входять громадяни Російської Федерації і громадяни України, які «тривалий час співпрацюють з російськими структурами».

«Реалізація проекту передбачала формування членами групи у виборчих округах піраміди у вигляді «керівник сектора - старший виборчої дільниці - десяток», які повинні були забезпечити необхідну, передбачену кожному окремо, кількість голосів на користь конкретного кандидата на всіх звичайних виборчих дільницях країни», - сказав Кононенко.

Він додав, що для цього організатори шукали місцевих жителів, які за певну плату повинні були провести «відповідну обробку і забезпечити голосування на користь конкретного кандидата потрібної для них кількості виборців».

Кононенко сказав, що платили за таку діяльність в окремих випадках, починаючи ще з листопада 2018 року.

За інформацією агентства Інтерфакс-Україна, координував і фінансував цю «виборчу піраміду» народний депутат з фракції Батьківщина Валерій Дубіль.

«У кожній області організація вона мала свого представника, і однією з таких осіб був член ВО Батьківщина Руслан Богдан», - повідомило агентство з посиланням на власні джерела.

Зокрема, за словами Кононенко, на підкуп виборців тільки в Хмельницькій області планувалося витратити три мільйони гривень.

На відео, яке було представлено СБУ, переговори вели В. Ковалевський, С. Білошицький, В. Ходулін і невідомі особи.

Раніше сьогодні Віталій Рябцев, довірена особа кандидата в президенти Украітни Юлії Тимошенко, заявив про масові обшуки прихильників Батьківщини в Запорізькій області.

Зазначимо, поліція вже зафіксувала більше тисячі повідомлень про підкуп виборців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: