Майдан і паркан на Банковій: піар-теми тижня кандидатів в президенти

Читать на русском
Андрій Садовий обіцяє прибрати паркан на Банковій. А Євген Мураєв, якщо стане президентом, буде красиво говорити українською.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося трохи більше місяця. Соціологи дають усе ті ж прогнози (до другого туру проходять Володимир Зеленський і найімовірніше Петро Порошенко), обговорюються зараз переважно можливе втручання Росії у вибори і виборчі кампанії кандидатів. Самі ж кандидати у своїх заявах цього тижня зосередилися на передвиборних програмах і «різких» заяв не робили.

Цього тижня в Україні згадували жертв розстрілів на Майдані, і багато політиків не змогли оминути цю тему, в тому числі, звичайно, президент України Петро Порошенко. Глава держави розповів, як він допомагав виносити поранених активістів з Маріїнського парку: «Рівно п'ять років тому мій день почався з того, що я вийшов в Маріїнський парк, йшов до Верховної Ради, це було 9:00. Побачив побратимів з 14-ї сотні Самооборони Майдану. Зупинився. Поговорив. Вони звернулися до мене за допомогою, тому що по них стріляють. Пройшов 150 метрів. У фонтана знаходився «Беркут», який з помпових рушниць стріляв в людей. Вже через 15 хвилин було 11 поранених – на моїх очах. Через півтори години – троє загиблих, яких ми намагалися донести до Будинку офіцерів». Пізніше в мережі було опубліковано відповідне відео.

Крім того, Порошенко відзначився тим, що підписав закон про внесення змін до Конституції щодо курсу України на членство в НАТО і Європейському Союзі. Це сталося під час урочистого засідання Верховної Ради.

Валентин Наливайченко також розповів, як він був безпосереднім учасником подій на Майдані і «робив усе, щоб відстояти, захистити мітингувальників, відбити їх від оскаженілої влади». Політик пообіцяв, що «скільки б часу не відділяло нас від вчиненого антиукраїнським режимом Януковича та його московськими кураторами злочину, він повинен бути розкритий, а замовники та виконавці – встановлені і покарані», і назвав це своєї президентської присягою.

Також Наливайченко назвав свої першочергові антикорупційні ініціативи на посаді президента: заборонити всім чиновникам займатися бізнесом, прийняти закон про імпічмент, запустити Антикорупційний суд і провести люстрацію в судах.

Вибори-2019: портрет типового кандидата в президентиУсереднений портрет кандидата в президенти України виглядає так - одружений чоловік 49 років з вищою освітою.

Тренд з легалізацією марихуани перехопив Юрій Дерев'янко. Нагадаємо, що раніше цю ідею підтримали Роман Безсмертний і Геннадій Балашов. «Слухайте, я не вживаю марихуану, я навіть жодного разу її не пробував», – підкреслив Дерев'янко, але заявив, що легалізувати медичну марихуану потрібно.

Андрій Садовий пообіцяв, що якщо стане президентом, то прибере паркан з вулиці Банкової в Києві. Крім цього, мер Львова пояснив, як чесна людина стає корупціонером, за його версією, це відбувається так: «Дуже проста ситуація, ти приходиш і обіймаєш високу посаду, сідаєш, і тобі відразу говорять: «Боже мій, Іван Іванович, який ви мудрий». І людина починає думати, може і правда. А потім починаються пропозиції: «Ви так важко працюєте, ваша зарплата, вона таки не адекватно оцінює ваш талант, давайте ми вам допоможемо. Мільйон, один, двадцять?». Мало хто утримується від такої спокуси».

Євген Мураєв запевнив, що знає українську мову, але на всіх ефірах принципово говорить російською, тому що «російська мова знехтувана в правах, обмежена квотами, людей заганяють в рамки ідеології». При цьому народний депутат заявив, що в разі обрання буде говорити українською і робити це «красиво».

Інна Богословська викликала на дебати Петра Порошенка і Юлію Тимошенко. Кандидат в президенти закликала українців чинити на них тиск, щоб президент і лідер «Батьківщини» прийшли. Богословська пообіцяла поставити їм всі питання і висловити в обличчя те, що про них думають громадяни.

Свій план повернення Криму і окупованих територій Донбасу опублікував Роман Безсмертний. Він переконаний, що необхідно ухвалити документ «Концепція реінтеграції Донбасу, Автономної Республіки Крим та відновлення контролю над Азовським морем». Крім того, Україна повинна стати ініціатором створення Балто-Чорноморського військово-політичного союзу, який стане «захисним щитом для всієї Європи» і створити нову модель безпеки відносин з Росією.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не тільки згаданих кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на всіх 44 політиків, які претендують на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх в огляд.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: