Чи можна купити перемогу на президентських виборах?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Безумовно, спроби з боку політиків є. На виборчому окрузі в парламент перемогу можна купити. Чи буде так на президентських? Ще не відомо, але вже є перелік інформації та фактів про подібні спроби.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи вибори в Україні.

Експерт підкреслив, що в даному питанні масштаби грошей, які потрібно вкласти безумовно колосальні. Але, математика проста.

«В країні є достатня кількість багатих і прагматичних підприємців, скажімо так, які просто множать і ділять, рахують, скільки потрібно вкласти у виборчу президентську кампанію і скільки потім вони вже зможуть відбити собі, використовуючи ресурси країни», - міркує політичний аналітик.

«Ймовірно вони виходять в «плюс», - припустив він.

Вибори-2019: що задекларував ПорошенкоПрезидент Петро Порошенко задекларував майже 16 млн грн доходів, нерухомість у Козині й більш ніж 100 підприємств.

Він уточнив, що у нас близько 25 тис. виборчих дільниць в Україні. Якщо робити підрахунки і наприклад, на кожній з діляниць 30-40 осіб отримають бонус у вигляді однієї тис. грн, або більше, то можна очікувати, що приблизно така кількість людей проголосує за конкретного кандидата.

До цього, зазначив експерт, якийсь природний відсоток підтримки теж слід додати.

«Але, скажімо грошове заохочення на виборчій дільниці 30-40 людей дійсно може забезпечити перемогу, якщо все спрацює і не станеться так, що люди взяли гроші, але наприклад, не проголосували. Суть в тому, що така можливість є. Організація цього оцінюється приблизно в 400 млн грн. Це та інвестиція, яка за ідеєю, може зробити людину президентом. Але лише може, не гарантує. Ну і звичайно, ця інвестиція передбачає повернення в кратному розмірі», - резюмував Дмитро Купира.

Відзначимо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів і їх деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Нагадаємо, з 15 лютого в месенджері Telegram почав працювати чатбот для виборців. Чатбот Устим надає інформацію про кожного з 44 кандидатів у президенти України, які офіційно зареєструвалися в ЦВК, розповідає про повноваження президента, процедуру голосування і дає корисні посилання з виборів.

Також ми писали, як розібратися в президентських рейтингах і звідки виборці черпають інформацію про кандидатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: