Журналісти вимагають звіту щодо журналу «Новое время» в Раді

Читать на русском

Спільнота незалежних журналістів Ініціатива 34 закликала провести позачергові слухання комітету ВР зі свободи слова за участі представників Генпрокуратури щодо журналу Новое время.

Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Верховної Ради зі свободи слова за участі представників Генпрокуратури щодо журналу «Новое время».

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в заяві журналістів, опублікованій у Facebook.

«Ми висловлюємо підтримку журналістам видання «Новое время» у їхній готовності захищати свої права через суд. Водночас закликаємо невідкладно провести засідання комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики за участю представників Генеральної прокуратури, на якому розглянути дії підлеглих Луценка на предмет дотримання ними українського та міжнародного законодавства у галузі свободи слова», - заявляють працівники ЗМІ.

Журналісти стверджують, що, отримавши через суд право доступу до електронного листування журналіста Івана Верстюка та внутрішніх документів видання «Новое время», Генпрокуратура порушила статті 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, частини 3 статті 25 Закону України «Про інформацію» та статей 65, 162 КПК України.

Наступне засідання профільного комітету призначене на 27 лютого, втім, «немає гарантій, що Генеральна прокуратура не скористається отриманою в суді ухвалою і не прийде в редакцію «Нового времени» з обшуком до цього».

Автори звернення бачать небезпеку в тому, що прокуратура не лише готова будь-що розкрити джерела журналістів, але й натякає на те, що відповідальність за розголошення матеріалів слідства понесе не лише джерело, але й сам журналіст.

Гібридна свобода слова: що означає наступ на ЗМІ та громадських активістівНаступ на свободу слова – улюблені граблі політиків та чиновників напередодні передвиборчого періоду. Про наслідки вчергове попередив політолог Олександр Радчук.

Як відомо, Луценко дав коментар стосовно обшуків у «НВ» і згадав як був журналістом.

Раніше стало відомо, що суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції НВ і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Редакція НВ уже не вперше стикається з надмірною увагою до своєї роботи з боку відомства Юрія Луценка.

У серпні 2018-го той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування і даних про місцезнаходження Крістіни Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача НВ, за півтора року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: