Нова свобода слова: суд надав ГПУ доступ до внутрішніх документів редакції НВ

Читать на русском
Суд надав ГПУ доступ до внутрішніх документів редакції НВ і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції НВ і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Як пише «Слово і Діло», відповідну судову постанову 13 лютого редакції офіційно вручив слідчий ГПУ. Якщо НВ не надасть запитувану слідчими інформацію, на видання чекає обшук.

Гібридна свобода слова: що означає наступ на ЗМІ та громадських активістівНаступ на свободу слова – улюблені граблі політиків та чиновників напередодні передвиборчого періоду. Про наслідки вчергове попередив політолог Олександр Радчук.

Як відомо, Іван Верстюк – автор резонансних розслідувань, зокрема про корупцію в оборонних закупівлях.

Розслідування Генпрокуратури, в межах якого суд виніс своє рішення, стосується його статті «Діамантова дочка». У матеріалі йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. При цьому НВ спиралася на дані розслідування, проведеного Британським кримінальних агентством.

Корнієць – один з двох так званих «діамантових прокурорів», - високопоставлених співробітників прокуратури, затриманих у липні 2015 року на великому хабарі. Його звільнили, але саму справу про корупцію Корнійця досі розглядає столичний Голосіївський райсуд.

У статті, опублікованій на сайті НВ у серпні 2016-го, розповідається про те, що заступник прокурора Київщини, маючи зарплату 200 тис. грн на рік, заплатив понад 120 тис. фунтів стерлінгів за навчання дочки в британських школах.

Свобода слова в Україні: в чому головна проблема?Головред Страни попросив політичного притулку в Австрії через політичні переслідування в Україні. Обшуки в редакціях, блокада телеканалів – події, які мають місце в Україні. Яка ситуація в Україні зі свободою слова, міркували фахівці.

Генпрокуратура розцінила публікацію цих даних як розголошення таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала Верстюка.

Рішення Печерського райсуду, що дає Генпрокуратурі необмежений доступ до редакційних матеріалів, порушує, за оцінкою НВ, не тільки свободу слова, але і право журналістів на захист джерел інформації. Про цей випадок уже проінформовано ОБСЄ і низку народних депутатів Верховної Ради.

НВ залишає за собою право звернутися зі скаргою на дії ГПУ і Печерського райсуду в Європейським суд з прав людини.

Редакція НВ уже не вперше стикається з надмірною увагою до своєї роботи з боку відомства Юрія Луценка.

У серпні 2018-го той же Печерський райсуд надав Генпрокуратурі доступ до дзвінків з мобільного, листування і даних про місцезнаходження Крістіни Бердинських, ще одного журналіста-розслідувача НВ, за півтора року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: