Майдан. П’ять років потому

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

За п’ять років, що минули від найжорстокіших днів Майдану, змінилось багато чого – і водночас лишилось незмінним. Передусім незмінним лишився принцип розподілу сил в суспільстві. Майдан, як і будь-які серйозні державні зрушення, здійснився силою буквально кількох мільйонів. Але річ в тім, що 30 мільйонів виборців лишились тими самими, що й до Майдану.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Олексій Голобуцький, пише Слово і Діло.

Експерт підкреслив, що революційні, докорінні зміни просто неможливі в демократичних державах – бо інертних виборців завжди на порядок більше за пасіонаріїв.

«І що би не зрушили революціонери – все стає на свої місця волею десятків мільйонів пересічних громадян з правом голосу. Котрі так само готові цей голос продавати. Котрі ніколи не відмовляться давати й брати хабарі – бо це спрощує їм життя. Котрі так само підтримуватимуть олігархів і їхніх маріонеток у їхньому прагненні влади», - міркує політолог.

Тому в демократичних суспільствах завжди лишається дуже високою ймовірність реваншу – наскільки би масштабною не була революція, додав він.

Роковини розстрілів на Майдані: що обіцяють політики18-20 лютого в Україні згадують тих, хто загинув у результаті розстрілів на Майдані. Ці дні стали найбільш кривавими за час Революції Гідності.

За його словами, тільки диктатура має ресурс для закріплення тотальних змін, для повного кадрового оновлення всієї структури управління державою. Тільки диктатура спроможна забезпечити часовий люфт для проникнення змін в освіту, культуру, щоденне життя кожного.

«В Україні ж ніхто не зачіпав принципи виборної демократії і всезагального права голосу. Тому настільки ризикованими будуть цьогорічні вибори – і президентські, і парламентські», - відзначив Голобуцький.

«Бо, як не абсурдно це звучить, однак послідовність саме така: «Революція гідності зумовила серйозні політичні зрушення – щоби 5 мільйонів виборців на шостому році війни могли врешті проголосувати за коміка Зеленського», - резюмував Олексій Голобуцький.

«Слово і Діло» проаналізувало, які обіцянки політики дають учасникам Революції Гідності.

Перевірити, чи пам'ятаєте ви вимоги Євромайдану та обіцянки політиків, можна за допомогою нашого тесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: