П'ята річниця розстрілів на Майдані: які акції відбудуться в Києві (доповнено)

Читать на русском
На Майдані Незалежності 18-20 лютого 2014 року загинули понад 100 громадян, названих пізніше Небесною сотнею.
Фото Yannis Behrakis / Reuters.

В Україні в понеділок, 18 лютого, вшановують річницю розстрілів на Майдані Незалежності - найтрагічніший етап Революції Гідності.

Як пише «Слово і Діло», 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули понад 100 громадян, названих пізніше «Небесною сотнею». Вони були розстріляні під час протестів проти тодішнього президента Віктора Януковича.

На Майдані Незалежності вшановують пам'ять учасників Революції ГідностіКілька десятків людей зібралися на Майдані Незалежності біля Стелли на тому місці, де 5 років тому почалася Революція Гідності.

Це протистояння стало завершальним етапом Революції Гідності. Результатом подій стало усунення 22 лютого Верховною Радою від обов'язків президента України Віктора Януковича і призначення дострокових президентських виборів на 25 травня 2014 року.

Як відомо, сьогодні о 10:00 відбудеться молебень біля екуменічного храму архістратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ на алеї Героїв Небесної сотні.

А на Алеї Героїв Небесної сотні пройде акція «Ангели пам‘яті». Початок об 11:00.

Також сьогодні у Києві відбудеться Молебень за героїв та Хода пам'яті. Збір о 19:00 на Молебень у Михайлівському соборі, який під час Майдану став шпиталем та місцем спасіння багатьох майданівців. О 19:30-19:40 запалюють свічки та вирушають ходою машртутом - вулиці Трьохсвятительська, Грушевського, Алея Героїв Небесної Сотні до Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні (до Хреста), де відбудеться покладання квітів та запалення свічок .

Як повідомлялося, в ГПУ відзвітували про розслідування справ Майдану. Більшість із 4700 злочинів, які були скоєні проти активістів Майдану, розкриті. Підозру повідомили 442 особам. Стосовно 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду.

Пізніше начальник управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк спростував заяву генрокурора Юрія Луценка про завершення досудового слідства щодо винних у розстрілах на Майдані.

Перевірити, чи пам'ятаєте ви вимоги Євромайдану та обіцянки політиків, можна за допомогою нашого тесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: