Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко забув відмовитися від квот при формуванні Кабміну

Читать на русском
Порошенко провалив обіцянку формувати Кабмін без квот. За його наполяганням були призначені міністри-легіонери, а представники БПП отримали найбільше портфелів.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Усі зареєстровані кандидати в президенти України уже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Цього разу згадуємо обіцянку Петра Порошенка про те, що новий уряд формуватиметься не за квотним принципом.

«У нас є 10 днів, щоб сформувати найкращий уряд в Україні. Тому що жоден інший із тими викликами, які стоять перед країною, не впорається», – заявив він 26 жовтня 2014 року на прес-конференції, додавши, що «вимоги будуть не до прізвищ, квот не буде».

Нагадаємо, 2 грудня Верховна рада затвердила склад нового Кабміну на чолі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Голосування за кандидатури до нового уряду проходило «пакетом» і набрало 288 депутатів. До складу уряду Яценюка увійшли 11 нових міністрів. З попереднього складу Кабміну посади зберегли три міністри за квотою президента – міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр оборони Степан Полторак і міністр освіти Сергій Квіт, а також залишилися при посадах міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Мін'юсту Павло Петренко.

Невиконані обіцянки кандидатів: Тимошенко не дала народу право обирати суддів місцевих судівАні Юлія Тимошенко, ані фракція Батьківщини не внесли до парламенту ініціативу, щоб суддів місцевих судів обирав народ.

Найбільше портфелів отримали представники «Блоку Петра Порошенка»: міністром освіти залишився Квіт, Мінсоцполітики очолив Розенко, міністром енергетики і вугільної промисловості став Демчишин, міністром інфраструктури – Пивоварський, міністром інформаційної політики – Стець, на посаду віце-прем'єр-міністра – міністра регіонального розвитку був призначений екс-заступника глави Адміністрації президента Зубко.

«Народний фронт» представляли міністр юстиції Петренко, голова МВС Аваков та Кириленко на посаді віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань та міністра культури. Онищенко отримала посаду міністра Кабінету Міністрів.

«Батьківщина» отримала лише два крісла: Жданов очолив Міністерство молоді і спорту та Шевченко, який нині балотується в президенти, – Мінекології.

Найбільш скривдженою виявилася «Самопоміч», яка не хотіла голосувати «пакетом». Від цієї політсили до уряду потрапив Павленко, який очолив МінАПК. Садовому пропонували посаду першого віце-прем'єра, але він відмовився.

З БПП також безпосередньо пов'язували міністрів-легіонерів: Квіташвілі став міністром охорони здоров'я, Абромавичус очолив Міністерство економіки, Яресько отримала в підпорядкування Міністерство фінансів. Усі іноземці були включені до уряду за ініціативою президента Порошенка, від його блоку. Напередодні вони отримали українське громадянство, надане їм указом президента України.

Невиконані обіцянки кандидатів: Вілкул та Бойко не ухвалили Національний план відродження ДонбасуОпозиціонери Вілкул і Бойко провалили одну передвиборну обіцянку на двох. Спочатку запевняли, що планомірно відновлять Донбас, а ставши нардепами, нічого для цього не зробили.

Поки серед нардепів йшли палкі дискусії з приводу складу нового Кабміну, під шумок було створене нове Міністерство інформаційної політики, яке в народі охрестили «Міністерством правди». Його очолив Юрій Стець, який 10 років працював топ-менеджером на «5 каналі», що належить Порошенку.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом можуть перетворитися на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Бойко не зупинив інфляцію на рівні 5 відсотків, як обіцяв перед виборами.

Ще один кандидат у президенти Ляшко, будучи нардепом, передумав зустрічати Новий рік на фронті.

Також нагадаємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: