Невиконані обіцянки кандидатів: як голосували за скасування недоторканності Купрій та Дерев'янко

Читать на русском
Нардеп Купрій провалив обіцянку особисто голосувати за скасування депутатського імунітету, а депутат Дерев'янко не підтримав навіть можливість розробити законопроектом на цю тему.
Віталій Купрій та Юрій Дерев'янкоСлово і Діло

! Внесено зміни (19.02.2019 додано восьмий абзац тексту про позицію Юрія Дерев'янка у VIII скликанні).

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні розглянемо, як змінювали свою думку про зняття депутатської недоторканності нинішні кандидати в президенти, а фактично народні депутати Віталій Купрій та Юрій Дерев'янко.

Купрій у лютому 2016 року в ефірі політичного ток-шоу заявив, що особисто він проголосує за зняття депутатської недоторканності, але якщо йдеться про скасування депутатського імунітету, то це відразу ж призведе до арешту всієї опозиції в країні.

Купрій та депутатська недорканність: так знімати чи не знімати?Слово і Діло

«Ми голосуємо за зняття депутатської недоторканності в разі, якщо генеральний прокурор внесе подання. Я особисто проголосую, але відразу до в'язниці сяде опозиція. Вся буквально. І не буде демократії в Україні», – заявив Купрій.

Через півтора року нардеп, мабуть, передумав і виступив категорично проти скасування недоторканності для нардепів. Під час бліц-запитань у ефірі одного з телеканалів на запитання ведучої, чи буде нардеп голосувати за законопроект про повне зняття депутатської недоторканності, Купрій твердо заявив: «У жодному разі!».

Його колега Юрій Дерев’янко ще під час парламентських виборів 2012 року, балотуючись до Верховної ради як мажоритарник від Івано-Франківської області, в передвиборчій програмі обіцяв скасувати пільги, привілеї, а також недоторканність народних депутатів, президента України та суддів.

Однак, ставши нардепом, Дерев'янко не ініціював законопроектів про зняття недоторканності або скасування пільг. Ба більше, депутат утримався від голосування за постанову Верховної Ради про подальшу роботу над змінами до Конституції України щодо недоторканності.

Заради справедливості варто відзначити, що вже у поточному скликанні, народний депутат Юрій Дерев'янко має схожу обіцянку і виконує її під час кожного голосування за подання на зняття недоторканності з окремих народних депутатів. Більше того, вже у VIII скликанні він став співавтором законопроекта № 6773 про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності), а також голосував за постанову про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України з цього питання.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом можуть перетворитися на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Богомолець підтримала телемедицину лише на словах.

Також Порошенко забув відмовитися від квот при формуванні Кабміну.

Нагадаємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: