Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко не забезпечив переселенцям можливість голосувати на місцевих виборах

Читать на русском
Порошенко запевнив, що переселенці матимуть можливість голосувати на місцевих виборах там, де вони зараз мешкають. Відтоді вибори відбулися вже двічі, але ситуація не змінилася.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми й продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні розглянемо невиконану обіцянку Порошенка про те, що внутрішньо переміщені особи отримають можливість голосувати на місцевих виборах на Донбасі.

Спілкуючись із журналістами кількох телеканалів у жовтні 2015 року Порошенко заявив: «Я як президент цього не дозволю, адже це українські громадяни. Це український якір Донбасу. І вони будуть голосувати на місцевих виборах на Донбасі. Кому б і як би не хотілося їх позбавити голосу. Я гарант Конституції, я маю забезпечити їхнє конституційне право і я нікому не дозволю на це право зазіхати».

Однак після палких запевнень президента минуло вже більш ніж роки, за цей час уже двічі відбулися місцеві вибори, а переселенці й досі не мають права голосу в тій місцевості, де оселилися, тікаючи від війни.

Вибори-2019: що задекларував ПорошенкоПрезидент Петро Порошенко задекларував майже 16 млн грн доходів, нерухомість у Козині й більш ніж 100 підприємств.

Нагадаємо, що наразі діє закон «Про місцеві вибори», в якому чітко зазначено, що в місцевих виборах не можуть брати участь виборці, які на день виборів перебувають за межами населеного пункту, в якому мешкають.

Щоб переселенці мали можливість голосувати не за місцем прописки, до Верховної ради подали відповідний законопроект. Але нардепи не встигли ухвалити цю законодавчу ініціативу до 25 жовтня 2015 року, коли, власне, відбувалися місцеві вибори.

Ба більше, цей законопроект і досі перебуває на доопрацюванні. Тому ще одні місцеві вибори в жовтні 2018 року також відбулися без участі переселенців. Внаслідок цього близько 1,5 млн тимчасово переміщених осіб не змогли проголосувати на виборах. Таку цифру в своєму звіті наводила Місія Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Наразі переселенці можуть брати участь у голосуванні на президентських чи парламентських виборах там, де вони фактично мешкають. Для цього їм необхідно пройти певну процедуру, але особливо настирливі впораються. Таку можливість переселенці отримали після того, як у вересні 2018 року Центральна виборча комісія внесла зміни до своєї попередньої постанови. Але щодо місцевих виборів законодавство досі залишається без змін, незважаючи на запевнення гаранта Конституції щодо прав переселенців.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом можуть перетворитися на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, що Юрій Бойко обіцяв сприяти процесу децентралізації влади, але систематично не підтримував у парламенті відповідні законопроекти.

Ще ми вивчали, як кандидат у президенти Олег Ляшко змінив думку щодо пенсіонерів на держслужбі.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають у процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: