Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко поквапився, гарантуючи енергонезалежність за два роки

Читать на русском
Балотуючись в президенти в 2014 році Петро Порошенко запевняв, що Україна досягне енергонезалежності за два роки, але так і не досяг обіцяного результату.
Петро Порошенко

Усі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми і продовжують виголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них уже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням усього обіцяного політиками та чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Цього разу згадаємо Порошенка та його обіцянку досягнути енергонезалежності України за два роки.

Таке зобов’язання він узяв на себе 10 травня 2014 року під час дебатів кандидатів у президенти. Петро Порошенко запевнив, що Україна дуже швидко стане енергонезалежною. На уточнювальне запитання ведучої, коли це станеться, тодішній кандидат у президенти Порошенко відповів: «За два роки. На сьогодні ми вже маємо реверс, і в разі, якщо буде підключена словацька реверсна схема й Росія повністю перекриє газ, Україна здатна буде забезпечити себе газом. Але повністю енергонезалежними ми зможемо стати за два роки».

Крім того, таку ж обіцянку Порошенко зафіксував у передвиборчій програмі.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Уже вдруге таку ж обіцянку Порошенко дав у ролі президента України 21 січня 2015 року, виступаючи на економічному форумі у Давосі, зсунувши терміни. Він запевнив: «Раніше Україна споживала 70 мільярдів кубометрів газу на рік, ми вже скоротили цей показник до 40 мільярдів кубометрів. І це лише початок. Я повністю впевнений, що за два роки ми забезпечимо свою енергетичну незалежність від Росії. Ми зможемо збудувати нові шляхи для отримання норвезького газу й газу з Європи, а також у нас в Україні буде видобуток сланцевого газу».

Отже, виходячи з обіцянок Порошенка Україна мала б стати енергонезалежною якщо не в 2016 році, то вже точно в 2017-му.

Водночас на початку 2016 року президент Порошенко відзначив, що Україна купує майже вдвічі більше газу в Євросоюзі, ніж отримує із Сибіру. Тобто про повну незалежність від російського газу тоді ще не йшлося.

Говорив про енергонезалежність і прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. На II Форумі енергоефективного партнерства 12 травня 2016 року він заявив, що є завдання в середньостроковій перспективі стати повністю енергонезалежною державою, для цього достатньо ресурсів та можливостей, які дозволять бути абсолютно енергонезалежними, розвивати альтернативну енергетику та зміцнювати традиційні джерела енергії.

За тиждень на позачерговому засіданні Кабміну Гройсман заявив, що Україна зможе стати повністю енергонезалежною лише за 3-4 роки.

«Наше завдання – розвивати власний видобуток газу, проводити агресивну політику енергоефективності та енергозбереження, щоб за 3-4 роки Україна стала енергонезалежною державою, в тому числі й за рахунок впровадження альтернативних джерел енергії», – заявив прем’єр-міністр.

Зрештою, одна з останніх заяв прем’єра про енергонезалежність з’явилась на початку січня минулого року, коли Гройсман написав на своїй сторінці в Facebook, що держава сприяє розумному та економному споживанню тепла, допомагаючи українцям «утеплитися» за рахунок держави 2017 року. «Впевнений, разом ми досягнемо повної енергонезалежності!», – зазначив він.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і гарних промов будь-якого кандидата в президенти згодом перетворяться на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали, як Петро Порошенко під час президентських перегонів обіцяв реструктуризацію валютних кредитів, але згодом змінив погляди, визнаючи такі заяви популістськими.

Своєю чергою ще один кандидат у президенти Юлія Тимошенко як нардеп двічі запевняла, що «Батьківщина» залишиться в коаліції, але провалила це запевнення.

Також нагадаємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не лише провалені, а і виконані, і ті, які поки перебувають в процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: