Сині шапки й тарифи: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Ігор Шевченко організував антикорупційний Рух синіх шапок, а Олег Ляшко згадав про високі тарифи.
Слово і Діло

Менш ніж 50 днів залишилося до президентських виборів в Україні. Центральна виборча комісія ось-ось опублікує остаточний список претендентів на цю посаду. Вже відомо, що на цих виборах їх буде рекордна кількість (на жаль, кількість не означає якість). «Слово і Діло» розбиралося сьогодні, на яких темах кандидати піарилися цього тижня.

Ігор Шевченко ніяк не заспокоїться із синіми шапками, які він чи то легально, чи то не дуже взяв у Давосі. Політик оголосив про створення загальнонаціонального антикорупційного «Руху синіх шапок», мета якого якомога швидше знищить корупцію в країні. «Для швидкого знищення корупції в Україні нам потрібно закріпити в законодавстві презумпцію провини в корупційних злочинах. З приводу чиновника, щодо якого є якась інформація, автоматично має відкриватися кримінальна справа, й він має довести, що придбав ті чи інші блага законним шляхом», – вважає Шевченко.

Крім того, він має намір частину давоських шапок продати на благодійному аукціоні, а гроші, отримані від продажу, передати в благодійний фонд «Дитяче серце» Центру дитячої кардіології та кардіохірургії.

«Іду в президенти»: чи можна балотуватись, якщо немає мільйонів?Балотуватися в президенти України можуть ті, хто має гроші на заставу. Чи суперечить це Конституції України та чи вистачить зібраних із кандидатів коштів, щоб покрити виборчі витрати?

Також в одному з інтерв'ю Шевченко похвалився тим, що під час перебування на посаді міністра екології сперечався з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком: «Усередині я постійно сперечався з прем'єр-міністром Яценюком. Мені потім сказали: ти перший міністр узагалі в історії, який наважився говорити щось проти прем'єр-міністра будь-якого. Тобто майже на кожному засіданні Кабінету міністрів я з ним сперечався, я не згоден із багатьма речами, які він протискав».

7 лютого Верховна Рада внесла зміни до Конституції щодо курсу України на членство в Європейському Союзі й НАТО. Звичайно, така подія не залишилася без уваги кандидатів у президенти. Болючіше за всіх відреагував, імовірно, Ілля Кива: «Медицину поклали, агропромисловий комплекс знищили, промисловості немає, й нам розповідають про якийсь ЄС і НАТО. То пішли вони всі знаєте куди?».

Своєю чергою Олександр Вілкул заявив, що «гучні гасла про НАТО та ЄС – не більш ніж передвиборча афера чинного президента для того, щоб спробувати залишитися при владі». Народний депутат також вважає, що Україна має бути позаблоковою країною й на всенародному референдумі мають ухвалити рішення про закріплення в Конституції нейтралітету. Про всеукраїнський референдум говорив і Сергій Тарута. За його словами, питання курсу на членство в НАТО потрібно вирішувати саме таким шляхом.

Скептично з приводу змін до Конституції налаштований і Євгеній Мураєв. Він заявив, що Євросоюз і НАТО не збираються в найближчому майбутньому приймати до себе Україну, а наступне скликання Верховної Ради переголосує ці зміни. «І цей конституційний футбол залишається в історії лише як приклад нав'язливих бажань, що ніколи не збігаються з можливостями», – підкреслив він.

Що пишуть у своїх передвиборчих програмах кандидати в президенти? ТЕСТМи вибрали незвичайні обіцянки кандидатів в президенти з їхніх передвиборчих програм та зробили тест. Пропонуємо Вам визначити, хто з політиків обіцяв перейменувати Україну в УНР або запровадити смертну кару для казнокрадів.

Ведучу телеканалу «Прямий» Юлію Литвиненко офіційно зареєстрували кандидатом у президенти. Після подачі документів до ЦВК вона пояснила свою мотивацію, заявивши, що її не влаштовують фаворити президентських перегонів (згідно із соціологічними опитуваннями). «Мене не влаштовує Юлія Тимошенко, яка готова на все, щоб дістатися влади. Мене не влаштовує Анатолій Гриценко, який відверто бреше про нашу армію, який хизується своїм військовим минулим, але за чийого «правління» Міноборони розпродало зброю, якої нам так не вистачало в 2014 році. Мене не влаштовує Володимир Зеленський, який є лялькою в руках Ігоря Коломойського», – розповіла вона. Відзначимо, що серед фаворитів перегонів вона не назвала чинного президента Петра Порошенка, якому соціологи відвели друге місце.

Геннадій Балашов заявив, що його партія підтримує легалізацію марихуани та легких наркотиків. Питання легалізації медичного канабісу порушувала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, вона закликала до підтримки цієї ініціативи. Ілля Кива був цим дуже обурений: «У багатьох людей сьогодні немає можливості викликати швидку допомогу, коли їм зле. І це вона хоче замінити ту медицину, яку вони вбили, курінням наркотиків? Ви розумієте сюрреалізм?».

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко цього пленарного тижня знову згадав про підвищення тарифів для українців, і його фракція кілька днів блокувала парламентську трибуну з вимогою переглянути їх. У підсумку у Верховній Раді знайшли компроміс: Ляшко хотів ухвалення постанови про скасування тарифів і мораторій на їх підвищення, але створять робочу групу з цього питання. «Радикал» сказав, що «фракція домоглася».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на інших політиків, які претендують на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: