Парламентські вибори-2019: які партії мають шанси

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Безумовно, для отримання хоча б якихось відповідей та трендів потрібно проаналізувати купу інформації, детально з’ясувати кількісні показники в кількісному дослідженні. Рейтинги – це кількісне дослідження.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політтехнолог, партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC) Катерина Одарченко.

«Якісне дослідження – це фокус-групи. Якісне дослідження відповідає на запитання, тобто люди детально пояснюють, чому, наприклад, їм не подобається образ Яценюка, й надається перелік варіантів. Якщо подивитися на перспективи потрапити до парламенту, то мають шанси ті партії, в яких організована польова структура», – зазначила Одарченко.

До парламенту можуть пройти ті партії, які мають стабільні політичні системи, зокрема «Батьківщина». Загалом, структуру має Радикальна партія Ляшка, уточнила вона.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

«Ляшко зараз пішов у соціальну тематику, це щонайменше 5%», – уточнила експерт.

Крім того, за її словами, шанси є в тих, хто має регіональну підтримку.

«Наприклад, Бойко та Рабінович мають регіональну підтримку – Одеса, Дніпро, Запоріжжя. Там у них є адміністративний вплив через підприємства, в тому числі через підприємства Ахметова», – констатувала вона.

Щодо «Самопомочі» поки питання відкрите, багато залежатиме від організації. Зараз їхня кампанія не дуже вдала як візуально, так і за організаційними можливостями.

«Крім того, можливе проходження партії Гриценка. Однак, знову ж таки, багато залежатиме від того, наскільки вдало вони організують свою роботу», – підкреслила Одарченко.

Своєю чергою політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що проходження до парламенту «Народного фронту» наразі виглядає сумнівним, хоча вони натякають на альянс із БПП.

«Народний фронт» міг би грати з Порошенком, якби мав якийсь контрольний пакет, якусь підтримку, 2-3%, які були б переможними перед Тимошенко, й Порошенко погодився б, оскільки не мав би іншого виходу. Однак реалії такі, що наразі незрозуміло, що вони можуть запропонувати», – пояснив він.

Також експерт не виключив розколу «Народного фронту».

За даними соціологів, на парламентських виборах підтримку матимуть шість партій. Зокрема, «Батьківщина» з показником 21,2%, «Слуга народу» – 19,0%, БПП «Солідарність» – 13,0%, «Опозиційна платформа – За життя» – 10,5%, «Громадянська позиція» – 8,6%, Радикальна партія – 6,5%.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз того, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: