Рада підтримала зміни до Конституції щодо членства в ЄС і НАТО

Читать на русском
Верховна Рада України закріпила в Конституції курс на ЄС і НАТО шляхом внесення відповідних змін.

Верховна Рада України закріпила в Конституції курс на ЄС і НАТО шляхом внесення відповідних змін.

Як повідомляє «Слово і Діло», документ підтримали 334 нардепа.

Як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТООкрім змін до Конституції, які запропонував внести президент задля незворотності курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію, Рада вже ухвалила низку законопроектів щодо співпраці з НАТО.

Як відомо, 20 вересня 2018 року Верховна Рада скерувала до Конституційного суду для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

22 листопада Конституційний суд надав позитивний висновок щодо цього законопроекту. Читайте також В Раді ініціюють звернення до НАТО про надання Україні плану дій щодо членства Того ж дня Верховна Рада попередньо схвалила проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

Законопроектом передбачається в преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу й незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, ухвалює цю Конституцію – Основний закон України. Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО. Водноча, із тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV Перехідні положення. У ньому йдеться про те, що використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Нагадаємо також, у своєму інтерв’ю «Слову і Ділу» віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе навела приклад Литви, яка відразу закріпила європейський напрямок розвитку в конституційних законах. Саме це, за її словами, дозволило литовцям не допустити повернення комуністичного режиму після відновлення незалежності.

«Точно розумію, що боротьба проти (відповідних змін до Конституції – ред.) також буде достатньо запеклою й ми будемо зараз наражатися на велику кількість якихось технічних пояснень, чому це неможливо. Будемо чути про те, що «нас ніхто не чекає» або «така складна ситуація всередині чи то Європейського Союзу, чи то НАТО», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, які законодавчі ініціативи ухвалила Верховна Рада щодо співпраці України з НАТО та ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: