Як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТО

Читать на русском

Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України до НАТО та Європейського Союзу. «Слово і Діло» проаналізувало, які законодавчі ініціативи були ухвалені Верховною Радою щодо співпраці України з НАТО та ЕС.

Нагадаємо, президент України на зустрічі з керівництвом українського парламенту та представниками фракцій озвучив статті Конституції, до яких пропонує Раді внести зміни до Основного закону. Зокрема, передбачається закріпити незворотність курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію.

Також, президент пропонує додати до повноважень Верховної Ради «визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та в НАТО».

Оприлюднили текст змін до КонституціїЗміни, які пропонує внести президент, закріплять незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію в преамбулі Конституції.

Президентська ініціатива передбачає доповнення Конституції положенням, що «Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО», а також розширення повноважень Кабмину, в яких уряд «забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО».

Зміни до українського законодавства щодо співпраці з НАТО та ЕС вносились і раніше. Загалом, починаючи з середини 2015 року Верховна Рада ухвалила 7 проектів законів на цю тему. Зокрема, парламент ратифікував Угоду між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні.

Також було ратифіковано Меморандум про домовленість між урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації, стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру».

Окрім ухвалених законів, потрібно змінити вже існуюче законодавство, зокрема, закон «Про референдум». Таку думку висловила в інтерв’ю «Слову і Ділу» віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, обов’язкової умови проведення референдуму для вступу країни до НАТО немає, все залежить від політичного рішення кожної окремої країни.

«Я би почекала насамперед до того, щоб ми змінили закон «Про референдум». Тому що ми пам’ятаємо, в який спосіб, як і для яких цілей він ухвалювався за часів Януковича. Не думаю, що це сьогодні є той інструмент – принаймні в тому виконанні, в якому він зараз існує, – яким демократична держава могла б послуговуватися», – вважає віце-прем’єр.

Детальніше – на інфографіці.

Чи потрібно змінювати Конституцію заради курсу на ЄС і НАТО – в матеріалі «Слова і Діла».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: