Супрун відсторонили від керівництва МОЗ. Чому її поведінка нетипова та що буде далі?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Це судове рішення досить складне для Кабміну. Дивно, що не було жодних превентивних дій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи рішення суду щодо Супрун.

«Історія з громадянством доволі непроста. Ми вже мали випадки з Коломойським, який обіймав посаду з подвійним громадянством. Очевидно, що потрібно змінити законодавство або бути принциповими», – зазначив Цибулько.

За його словами, Супрун намагатимуться утримувати на посаді максимально довго, оскільки її робота багато в чому непідйомна, особливо для українських висуванців із медичного та фармацевтичного середовища, в яких одразу з’являється приватний інтерес.

Супрун поки не звільнили, й вона залишиться на посаді, навіть якщо Мосійчук виграє судЯкщо Супрун програє суд, то вона все одно залишиться в МОЗ на посаді першого заступника міністра. А ось законність усіх підписаних нею раніше рішень може бути поставлена ​​під сумнів.

«Супрун можна багато в чому звинувачувати, але звинуватити її в наявності приватного інтересу в чомусь чи спробі трохи нажитися на посаді – цього дійсно немає. В цьому сенсі вона є ідеалісткою високого рівня. І атаки на неї сприймаються частиною суспільства, як атаки на нетипову для цієї посади поведінку – відсутність спроби особистої наживи», – пояснив експерт.

На його думку, Кабмін збереже Супрун на посаді.

«Чи призначить її чинним міністром? Залишається півроку до виборів. Весь уряд буде перезавантажений», – підкреслив політолог.

Він припустив, що зараз будуть апеляції, таким чином, триватиме судова тяганина. Відповідно, дотягнуть до завершення каденції уряду. При цьому атака відбувається особисто на Супрун, а не на медреформу. За логікою політичної боротьби потрібно було б атакувати реформу, а не особу міністра.

«Це така собі китайська стратегія, коли декларативно робиться одне, а мається на увазі – інше. Оскільки політично атакувати реформу не надто вигідно, то атакується особа Супрун. Проте реформу це не зупинить. По суті, вже повністю запущений механізм, підписання договорів із сімейними лікарями відбулося. Переграти цю історію вже неможливо», – резюмував Володимир Цибулько.

Як відреагували соцмережі на рішення суду щодо Супрун – у нашому огляді.

Докладні підсумки двох років роботи Уляни Супрун у МОЗ – на нашій інфографіці.

Чи задоволені українці медреформою – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: