Супрун поки не звільнили, й вона залишиться на посаді, навіть якщо Мосійчук виграє суд

Читать на русском
Якщо Супрун програє суд, то вона все одно залишиться в МОЗ на посаді першого заступника міністра. А ось законність усіх підписаних нею раніше рішень може бути поставлена ​​під сумнів.
Уляна Супрун

Уляна Супрун тимчасово виконує обов'язки міністра охорони здоров'я. Відповідне рішення Окружного адміністративного суду міста Києва опублікував лідер Радикальної партії Олег Ляшко на своїй сторінці в Facebook. Що означає рішення суду, і чи залишиться Супрун у МОЗ «Слово і Діло» розпитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Як пояснив юрист, народний депутат Ігор Мосійчук подав позов до в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Суть позову в тому, щоб суд встановив відсутність компетенції (повноважень) у Супрун, щоб виконувати обов'язки міністра. Тобто, нардеп, посилаючись на те, що вона була незаконно призначена на посаду в.о., просить визнати у неї відсутність повноважень як таких.

«При цьому не заперечується її посада першого заступника міністра. А заперечується те, що вона як перший заступник міністра має повноваження міністра. Це означає, що навіть якщо позов буде задоволений, то її не звільнять. Просто в неї не буде повноважень міністра», - пояснив Дубов.

Тому тимчасове відсторонення Уляни Супрун з посади виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я - це так званий забезпечувальний захід.

У мережі обговорюють відсторонення Супрун від посади в. о. міністра охорони здоров'яУляну Супрун відсторонили від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я. Зібрали, що пишуть у соцмережах.

«Це не рішення суду по суті спору. Поки суд не ухвалив рішення законно чи не законно вона призначена, а як тимчасовий захід забезпечення їй заборонили реалізовувати повноваження міністра», - сказав юрист.

Він навів приклад, коли перед проведенням Євро-2012 КМДА звернулася до суду з тим, щоб домогтися заборони мітингів, маніфестацій та інших масових заходів. Тоді суд виніс схоже рішення: на час розгляду спору тимчасово заборонити в центрі міста мітинги. Чемпіонат пройшов влітку, а суд вже в жовтні виніс рішення про те, що позов був необгрунтованим. У підсумку, київській владі в позові було відмовлено, а обмежувальні заходи - скасовано.

Що стосується Супрун, то за словами Дубова, щоб оскаржити саме її призначення, повинна бути, умовно кажучи, ображена сторона - людина, чиї права були порушені призначенням Супрун. Мосійчук в своєму позові просить суд визнати саме відсутність повноважень.

Як правило, виконання рішень про відсторонення від посади знаходиться в компетенції Кабінету міністрів. Однак, члени уряду посилаються на те, що колективний орган не може бути примушений до виконання рішення суду. Яскравим прикладом може бути відновлення судом Бочковського на посаді, який досі оббиває пороги Кабміну.

Однак у випадку з Супрун, саме вона визначена судом як особа, яка зобов'язана виконати рішення.

Поки суд не ухвалив остаточне рішення, можна лише припускати, чи втримається пані Супрун як в. о. міністра. Якщо Мосійчук відмовиться, то й судового розгляду не буде, а суд буде змушений зняти забезпечувальні заходи.

Однак, не виключено, що якщо нардеп виграє цю справу, то всі рішення Супрун, зокрема, щодо медреформи, можуть бути визнані недійсними. І тоді відразу знайдуться ті, хто спробує відіграти реформу назад. А заразом розвінчають поради лікаря Супрун і українцям знову дозволять їсти чорну ікру та сидіти на холодному.

Раніше ми писали, що Супрун отримала п'ять повісток до суду.

Також ми повідомляли, що Супрун розповіла, навіщо її викликали до ГПУ на допит.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: