Як українці оцінюють медреформу: більш ніж половина пацієнтів не задоволені професіоналізмом лікарів

Читать на русском

Результати перших етапів медичної реформи в Україні почали вивчати соціологи та міжнародні організації. Що думають українці з приводу сімейних лікарів, чи стали справді доступними ліки, як це обіцяли в МОЗ, чи поменшало корупції в лікарнях та наскільки задоволені пацієнти рівнем фаховості медиків? «Слово і Діло» вивчало, як українці оцінили роботу МОЗ та спеціальних державних програм для населення.

У МОЗ повідомляють, що за 7 місяців кампанії «Лікар для кожної сім’ї» свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря обрали майже половина українців (понад 21 мільйон пацієнтів).

Найбільш активними були жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської та Чернігівської областей, де декларації зі лікарем підписали понад 60% мешканців. Позначку 50% не перетнули лише в трьох областях України – в Луганській (тут свого лікаря обрали 49% мешканців), Одеській (43%) та Закарпатській (41%).

Супрун розповіла про плани МОЗ на 2019 рікОчільниця МОЗ назвала основними планами-2019 електронізацію, ліцензування лікарів і залучення інвестицій.

Високо оцінюють професіоналізм та компетентності лікарів лише 31% пацієнтів, у той час як 51% мають протилежну думку. Такі результати опитування, проведеного в жовтні 2018 року соціологічною групою «Рейтинг».

У жовтні 32% опитаних ще не знали, хто в них сімейний лікар, а 2% – не визначилися. Зрештою, ще 42% українців не підписали декларацій із лікарями. Однак серед тих, хто визначився, 76% задоволені своїм сімейним лікарем. Жінки та старші люди в західних та східних областях активніше укладають декларації, ніж чоловіки та молодь. При цьому про національну програму «Лікар для кожної сім’ї» знають більш ніж 80% опитаних.

Цікаво, що 46% опитаних зазначили, що протягом року в них не просили хабара за лікування. Лише 7% зізналися, що зіткнулися з корупцією, отримуючи медичні послуги, а 14% сказали, що «віддячили» лікарю чи медперсоналу цукерками чи пляшкою алкоголю. Зазначимо, що 41% учасників опитування сказали, що вже рік не були в лікаря.

Супрун провалила обіцянку підписати контракти для трансплантації між МОЗ та білоруськими клінікамиЧерез півроку контракти для трансплантації кісткового мозку та органів між МОЗ і білоруськими клініками так і не були підписані, незважаючи на обіцянку Уляни Супрун зробити це найближчим часом.

Щодо програми «Доступні ліки», за даними «Рейтингу», 19% зазначили, що особисто скористалися цією програмою або ж у ній брали участь їхні близькі родичі. Найбільше таких серед старших, жінок та тих, у кого в родині є медики. Натомість 78% сказали, що не брали участь у цій ініціативі.

Майже половина тих, хто отримав чи купив ліки за держпрограмою, залишився задоволеним, а 39% – протилежної думки. Ще 32% вважають, що аптеки, де можна отримати доступні ліки, розташовані надто далеко. Наявністю та вибором запропонованих державою ліків задоволені 57% опитаних, а 39% вважають, що вибір недостатній. При цьому 41% висловили незадоволення якістю медпрепаратів.

Урядову програми «Доступні ліки» досліджували й представники Всесвітньої організації охорони здоров’я. Збір інформації тривав із квітня до вересня 2018 року, а впродовж вересня–жовтня 2018 року був здійснений аналіз і представлени звіт ВООЗ. Опитування проводилися в семи обласних центрах та областях: Харкові, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Вінниці, Херсоні та Дніпрі.

Фахівці ВООЗ дійшли висновку, що понад 20% від усіх ліків, що є в переліку програми, пацієнти можуть отримати безоплатно. Програмою скористалися понад 6,6 мільйона українців та отримали ліки за більш ніж 28 мільйонами рецептів на суму 1,6 мільярда гривень. Наразі в програмі беруть участь майже 8 тисяч аптек.

ВООЗ рекомендує якнайшвидше запровадити електронний рецепт та електронне звітування й заохочувати ще більше аптек до участі в програмі.

Планується, що до переліку доступних ліків можуть включити препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту та від депресивних розладів. Крім цього, ВООЗ рекомендує додати ліки від хронічних обструктивних запалень легень, антибіотики широкого спектра, знеболювальні препарати (в тому числі для паліативної допомоги).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, коли в Україні скасують паперові листки непрацездатності.

Також ми писали, що Супрун розповіла, як надаватимуть медичну допомогу в умовах воєнного стану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: