Денісова заявила про різке погіршення здоров'я затриманих РФ моряків

Читать на русском
Омбудсмен назвала імена моряків, чий стан здоров'я викликає занепокоєння. Також є інформація, що в Андрія Ейдера виявили гепатит Б.

Стан здоров'я шести українських моряків, які перебувають у російських СІЗО, погіршується.

Як пише «Слово і Діло», про це у вівторок, 5 лютого, заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в ефірі телеканалу «Прямий».

ОБСЄ закликає РФ звільнити українських моряків і захоплені корабліЗвільнення захоплених Росією українських моряків і кораблів стало б хорошим початком для деескалації ситуації.

«Зараз у нас суперечлива інформація від адвокатів, які відвідують наших військовополонених, у тому числі й тих, хто був поранений і ні. Ми знаємо, що є тривожні звістки щодо Володимира Терещенка, Віктора Беспальченка, В'ячеслава Зінченка, їхній стан здоров'я погіршується, це також стосується Андрія Артеменка, Андрія Ейдера, Василя Сороки», – розповіла Денісова.

Говорячи про військовополоненого Ейдера, омбудсмен зазначила, що в результаті обстеження у нього виявили гепатит Б.

«Зараз ми з'ясовуємо підтвердження цієї інформації», – зазначила Денісова й додала, що звернулася до всіх причетних осіб щодо цього.

Також вона сьогодні проведе зустріч із представниками Ради Європи з метою вирішити питання передачі українських поранених щодо переведення їх із Росії до третьої країну, тому що «вона не може їх вилікувати й виконати Женевську конвенцію від 1949 року щодо звільнення їх як військовополонених».

Омбудсмен висловила припущення, що зараження Ейдера гепатитом могло виникнути через оперативне втручання в зв'язку з його пораненням. За її словами, вже призначили розгляд апеляційних скарг на рішення суду про продовження арешту українських моряків на період до кінця квітня.

Раніше повідомлялося, що Брюссель очікує негайного звільнення 24 українських моряків, незаконно затриманих Росією.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці захопили три українських кораблі на підході до Керченської протоки. Під час атаки були затримані 24 українських моряки, яких зараз утримують у СІЗО в Москві. РФ висунула їм обвинувачення в «незаконному перетині кордону».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: