ОБСЄ закликає РФ звільнити українських моряків і захоплені кораблі

Читать на русском
Звільнення захоплених Росією українських моряків і кораблів стало б хорошим початком для деескалації ситуації.

Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер вважає, що звільнення Росією затриманих українських моряків та захоплених кораблів в якості жесту доброї волі було б хорошим початком для деескалації в Азовському морі.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це він заявив в інтерв’ю австрійському журналу Profil, повідомляє Укрінформ.

Міністри ЄС закликали РФ негайно звільнити українських моряківМіністри закордонних справ Чехії Томаш Петршичек та Данії Андерс Самуельсен закликали РФ негайно звільнити українських військовополонених моряків.

«Події в Азовському морі та Керченській протоці впливають на Чорноморський регіон. І тому важливо, щоб Україна та РФ розпочали діалог на двосторонній чи міжнародній основі з тим, щоб знизити ризик подальшого напруження в регіоні. Ми закликали обидві сторони використати наявні інструменти з деескалації, які є як в ОБСЄ, так і за межами організації. Хорошим початком було б звільнення затриманих моряків та захоплених кораблів в якості жесту доброї волі», - сказав він.

За словами Гремінгера, ОБСЄ може запропонувати наявні інструменти для деескалації ситуації.

«Віденський документ про заходи зміцнення довіри та безпеки передусім розроблений для того, щоб допомогти країнам-членам розвіяти та прояснити сумніви стосовно намірів один одного, які можуть розглядатися як загрозливі чи ж неправильно інтерпретовані. Існує низка заходів із зміцнення довіри та безпеки спеціального для Чорноморського регіону. ОБСЄ готова в будь-який час допомогти та надати свої механізми із запобігання конфліктів з метою зниження напруження», - заявив генсек ОБСЄ.

Раніше спеціальний представник Сполучених Штатів з питань України Курт Волкер заявив, що США не будуть рухатися далі у переговорах з Росією доки російська влада не звільнить українських моряків, захоплених біля Керченської протоки.

Нагадаємо, Україна спільно з міжнародними партнерами з антиросійської коаліції готує «Азовський пакет» санкцій у відповідь на незаконну агресію Росії в Керченській протоці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: