НАБУ розслідує ще одну схему із закупівлею палива філією «Укрзалізниці»

Читать на русском
В Антикорупційному бюро вважають, що чиновники однієї з філій УЗ могли розтратити гроші при проведенні тендеру.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування за фактом можливої ​​розтрати 84,5 мільйонів гривень чиновниками філії «Укрзалізниці» «Центр транспортного сервісу «Ліски» при здійсненні закупівлі нафтопродуктів, які фактично не поставлялися.

Про це йдеться в рішенні одного з районних судів міста Києва, ухваленому тиждень тому, пише «Слово і Діло».

За версією детектива, 17 березня 2016 року ЦТС «Ліски» був оголошений тендер на закупівлю 5 тисяч тонн мазуту флотського Category ISO-F RME 180 і 1743 тонн дизельного палива Category ISO-F ДМА на загальну суму 102 мільйони 11 тисяч 400 гривень. Переможцем тендера стало ТОВ «Скела Терціум», з яким і був укладений договір на поставку.

Як зазначив у клопотанні детектив Бюро, протягом 2016 року «Скела Терціум» не здійснювало ввезення на митну територію України в режимі імпорту нафтопродуктів – мазуту флотського Category ISO-F RME 180 та дизельного палива Category ISO-F DMA, а також не здійснювало його придбання в інших підприємств-імпортерів.

При цьому він зазначив, що «Скела Терціум» документально було оформлено придбання зазначеного вище товару в ТОВ «Варіант Ойл», у якого взагалі відсутні імпортні операції, а також відсутні відомості про придбання зазначеного мазуту й дизпалива.

Крім того, в НАБУ відзначили, що залізничним транспортом на території України ці нафтопродукти протягом 2016 року не перевозилися і їхній імпорт також не здійснювався. Своєю чергою, як зазначено в клопотанні, на виконання укладеного договору з філією «Скела Терціум» протягом 2016 року поставило на одне із суден 140 тонн мазуту флотського та 64 тонни дизпалива невідомого походження.

Однак обидві сторони договору вказують повне виконання тендера. Детектив Бюро додав, що чиновники ЦТС «Ліски», посадові особи «Скела Терціум» і «Варіант Ойл» документально оформили проведення безтоварних операцій з метою розтрати й подальшого привласнення коштів, призначених для закупівлі нафтопродуктів. У результаті зазначених дій філією безпідставно перераховані на розрахункові рахунки «Скела Терціум» кошти в сумі 84,5 млн грн, а воно своєю чергою здійснює перерахування вказаних коштів на рахунки «Варіант Ойл» як оплату за поставку зазначеного вище товару.

В рамках розслідування детектив просив дозвіл на проведення огляду зазначеного судна, на який поставили мазут і дизпаливо з метою виявлення й фіксації відомостей про фактичну наявність/відсутність цих нафтопродуктів. Суд дозволив провести слідчі дії.

Нагадаємо, НАБУ перевіряє чиновників НАІС за фактом розтрати держкоштів.

Раніше в Бюро вирішили перевірити рахунки компанії, яка фігурує в розслідуванні щодо збагачення екс-судді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: