Розкрадання 100 мільйонів гривень УЗ: НАБУ повідомило про підозру шести особам

Читать на русском
Національне бюро повідомило про підозру в заволодінні майже 100 мільйонами гривень УЗ на закупівлю паливо філією компанії.

Детективи Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шести особам в заволодінні майже 100 мільйонами гривень ПАТ «Укрзалізниця» на закупівлю палива.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАБУ.

«17 січня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили шести особам про підозру у заволодінні понад 98 млн грн ПАТ «Укрзалізниця» в результаті закупівлі пального за завищеними цінами», – зазначили в Бюро.

За інформацією НАБУ, детективи повідомили про підозру начальнику філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» УЗ Руслану Гусаку, головному інженеру ЦТС «Ліски» Олексію Шевченку, першому заступнику начальника Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Валерію Вовку, головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Інні Дишлиук і директорам ТОВ «Скела Терциум», ТОВ «Варіант Ойл» Сергію Непом'ящому та Павлу Чепєлєву.

Як встановило слідство, у 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. З цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни» – які планувалось використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисяч тон паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило у грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менше, ТОВ «Скела Терциум» поставила товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримала від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ почало розслідувати схему із закупівлею палива філією ЦТС «Укрзалізниці». Раніше фірма-фігурант цієї справи оскаржила документальну перевірку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: