Закупівля палива філією УЗ: фірма оскаржила документальну перевірку

Читать на русском
Одна з приватних компаній оскаржила позапланову документальну перевірку, яку призначила харківська податкова.

Фірма-фігурант кримінального провадження про можливу розтрату коштів філії ПАТ «Укрзалізниця» оскаржила позапланову документальну перевірку, яку призначило Головне управління Державної фіскальної служби в Харківській області.

Таке рішення ухвалив Харківський окружний адміністративний суд за позовом ТОВ «Варіант Ойл», повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, «Варіант Ойл» подало позов, у якому просить суд визнати дії ДФС у Харківській області щодо витребування інформації, її документального підтвердження та наказу про проведення документальної позапланової виїзної перевірки фірми протиправними. Також компанія просила скасувати цей наказ.

Також у рішенні наголошується, що ця перевірка була призначена податковою після отримання податкової інформації (запит) від Національного антикорупційного бюро. Так, перевірку ТОВ «Варіант Ойл» вирішили проводити з питань взаємовідносин із ТОВ «НВП Исток» і ТОВ «Агрохолдинг-С».

Вивчивши матеріали, суд задовольнив позов. На його думку, запит НАБУ не є податковою інформацією. Як вказав суддя, йдеться лише про ймовірні висновки детектива НАБУ в кримінальному провадженні, які не підтверджені належним чином.

Як відомо, НАБУ розслідує можливу розтрату коштів філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» УЗ. За версією детектива, 17 березня 2016 року ЦТС «Ліски» був оголошений тендер на закупівлю 5 тисяч тонн мазуту флотського Category ISO-F RME 180 і 1743 тонн дизельного палива Category ISO-F ДМА на загальну суму 102 мільйони 11 тисяч 400 гривень. Переможцем тендера стало ТОВ «Скела Терціум», з яким і був укладений договір на поставку.

Як зазначив у клопотанні детектив Бюро, протягом 2016 року «Скела Терціум» не здійснювало ввезення на митну територію України в режимі імпорту нафтопродуктів – мазуту флотського Category ISO-F RME 180 та дизельного палива Category ISO-F DMA, а також не здійснювало його придбання в інших підприємств-імпортерів.

При цьому він зазначив, що «Скела Терціум» документально було оформлене придбання зазначеного вище товару в ТОВ «Варіант Ойл», у якого взагалі відсутні імпортні операції, а також відсутні відомості про придбання зазначеного мазуту й дизпалива.

Крім того, в НАБУ відзначили, що залізничним транспортом на території України ці нафтопродукти протягом 2016 року не перевозилися і їх імпорт також не здійснювався. Своєю чергою, як зазначено в клопотанні, на виконання укладеного договору з філією «Скела Терціум» протягом 2016 року поставило на одне із суден 140 тонн мазуту флотського та 64 тонни дизпалива невідомого походження.

Однак обидві сторони договору вказують повне виконання тендера. Детектив Бюро додав, що чиновники ЦТС «Ліски», посадові особи «Скела Терціум» і «Варіант Ойл» документально оформили проведення безтоварних операцій з метою розтрати й подальшого привласнення коштів, призначених для закупівлі нафтопродуктів. У результаті зазначених дій філією безпідставно перераховані на розрахункові рахунки «Скела Терціум» кошти в сумі 84,5 млн грн, а воно, своєю чергою, здійснює перерахування вказаних коштів на рахунки «Варіант Ойл» як оплату за поставку зазначеного вище товару.

Нагадаємо, НАБУ направило до суду справу про розтрату коштів луцького держпідприємства. Раніше детективи почали розслідувати розкрадання коштів на купівлю кабелю «Укрзалізницею».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: