Вибори-2019: хто з кандидатів найбільш зручний для Путіна

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог
Андрій Горбенкополітолог

Зараз кожен з кандидатів із топ-3 – Зеленський, Тимошенко чи Порошенко мабуть не вигідні для Путіна. Є дещо спільне в їх електорату – несприйняття РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Петро Охотін, оцінюючи передвиборчу кампанію в Україні.

«Електорат Порошенка, Тимошенко та Зеленського хоча й різний, але об’єднує його те, що він не сприймає проросійську риторику. Взагалі, ставки РФ – на парламентські вибори, на уламки різних південно-східних партій – «Опозиційного блоку» та інших», – зазначив Охотін.

Однак не можна поки стверджувати, що Путін впевнений і в їх лояльності, тому що наші олігархи йти в обійми до Росії точно не хочуть, підкреслив він.

«В РФ проблему олігархів вирішили кардинально», – констатував експерт.

За його словами, всі основні політики – Порошенко, Тимошенко та Гриценко – займають радикальну позицію й переконливо говорять, що Україна має бути в ЄС і НАТО. Зеленський поки намагається не давати прямих відповідей, обійти ці питання.

«Чи вдасться? Довго він так не протримається. У нього, мабуть, є своя позиція, але він розуміє, що є різний електорат. Відповідно, якщо він чітко щось скаже, то категорія, наприклад, якій подобається Зеленський і яка вважає, що він зможе домовитися з Путіним, відхилиться від нього. А домовитися з РФ на вигідних Україні умовах складно. Поки Зеленський просто говорить абстрактно – домовитись. Якщо під цим мається на увазі втрата територій, то такі домовленості не мають права на життя», – пояснив Охотін.

Вибори-2019: що задекларував кандидат у президенти БойкоЮрій Бойко в 2017 році володів двома квартира, двома земельними ділянками, автомобілями Мерседес і ВАЗ.

Політолог Андрій Горбенко зазначив, що Путін не готовий домовлятися з нинішньою владою, тому що Україна не готова слідувати інтересам Кремля.

На його думку, Путін узагалі не домовлятиметься ні з ким, хто слідуватиме інтересам лише Києва.

Експерт не виключив, що в Кремлі вірять соціології й розраховують, що переможе Тимошенко.

«Можна припустити, що в Тимошенко, яка, мабуть, уже майже впевнена, що стане президентом, є якісь домовленості з Путіним з приводу її поведінки після виборів», – уточнив він.

Інша річ, що з президентськими виборами в США й Трампом була схожа ситуація, підкреслив політолог.

«Не вийде ось так просто, змінивши одну фігуру, змінити взагалі все на власний розсуд», – акцентував Горбенко.

Раніше президент Росії Володимир Путін говорить, що хоче дочекатися результатів виборів в Україні й спробувати налагодити відносини з новим керівництвом країни.

До слова, відзначимо, кандидат у президенти Юлія Тимошенко виконала лише чверть своїх обіцянок.

Що задекларував кандидат у президенти Юрій Бойко – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: