Волкер підтримав ідеї Сайдіка щодо Донбасу

Читать на русском
Пропозиції представника ОБСЄ спрямовані на втілення Мінських угод, запевнив спецпредставник США Курт Волкер.

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік не пропонував альтернативу Мінським угодам, а лише висловив певні ідеї щодо їхнього втілення.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив спецпредставник США щодо України Курт Волкер в ефірі телеканалу «Прямий».

Сайдік заявив про безальтернативність Мінських угодСпецпредставник ОБСЄ в ТКГ по врегулюванню ситуації на Донбасі Мартін Сайдік заявив, що альтернативи Мінським домовленостям не існує.

«Наскільки я розумію, не йдеться про заміну Мінських домовленостей, а про те, як знайти шляхи для їхнього втілення», – пояснив Волкер.

На думку спецпредставника США, Мінські угоди важливі, оскільки вони встановили ключові правила: припинення вогню, відведення важкого озброєння, виведення іноземних військ і незаконних збройних формувань, відновлення державного кордону між Україною та Росією. «Проблема в тому, що вони не виконані», – поскаржився він.

Американський дипломат пояснив, що якщо Росія дійсно хоче миру й хоче покращити життя людей на Донбасі, вона має погодитися на проведення миротворчої операції ООН на Донбасі.

На думку дипломата, якщо Росія прагне позбутися санкцій і відновити повагу світової спільноти, вона має повернути мир, імплементувати Мінські угоди й по-справжньому повернути Україні контроль над її територіями.

Він додав, що захід продовжить підтримувати Україну, оскільки вона рухається в правильному напрямку. «Якби Україна була безнадійно корумпованою, атакувала б свій народ, як це робив Янукович, якби не була демократичною, а інституції за фактом не працювали, тоді б всі просто сказали: ми не можемо нічого зробити, це безнадійно або занадто дорого», – сказав Волкер.

На думку спецпредставника США, Україна зміцнює свої демократичні інституції, реформує економіку, намагається піклуватися про свій народ, підвищує темпи зростання, впроваджує систему соціального забезпечення та економічної безпеки.

Раніше Сайдік повідомив про існування нового плану щодо врегулювання на Донбасі замість Мінських угод. Він передбачає підключення до процесу ООН шляхом направлення в Україну поліцейської місії й створення під егідою Євросоюзу Агентства з відновлення регіону.

При цьому голова МЗС України заявив, що запропонований план не містить принципово нових ідей.

Своєю чергою в Москві не вважають серйозною цю ідею Сайдіка. В «Л/ДНР» план уже назвали таким, що суперечить Мінським угодам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: