В ОБСЄ розповіли про новий план урегулювання конфлікту на Донбасі

Читать на русском
За словами австрійського дипломата, новий план був представлений на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в грудні в Мілані.

Новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості, мають затвердити країни «нормандської четвірки» – Україна, РФ, Франція і Німеччина.

Про це заявив у інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік, який і є головним автором нового мирного концепту, передає «Слово і Діло».

ОБСЄ пропонує спільну з ООН миротворчу місію. Чи допоможе це Донбасу?ОБСЄ пропонує ООН створити спільну миротворчу місію на Донбасі. Чи прискорить такий формат урегулювання конфлікту, знають експерти.

Крім спільної місії ООН і ОБСЄ (з військовим, поліцейським компонентами і міжнародною адміністрацією в ОРДЛО), концепт також передбачає організоване Євросоюзом агентство щодо відновлення Донбасу.

«Протягом останніх років ми побачили, що в Мінських домовленостях є не зовсім чітким. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елементу – проведення місцевих виборів – потрібна допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН. В ОБСЄ завдання оцінювати виборчий процес, а тому вона не може організовувати вибори. До того ж додається аспект безпеки», – заявив він.

За словами австрійського дипломата, новий план був представлений на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в грудні в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції й «могли ставити запитання й робити коментарі».

Згідно з цим концептом, ООН і ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під загальним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і наглядової місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях. Крім того, пропонується створення Євросоюзом агентства з реконструкції, яке б діяло на Донбасі на зразок раніше створеного ЄС на Балканах. Це агентство, діяльність якого має поширюватися на всі райони Донецької та Луганської областей, має співпрацювати зі спільним керівництвом місії ООН і ОБСЄ, але не перебувати під його керівництвом.

Згідно з твердженнями австрійського дипломата, новий мирний план має бути підписаний керівниками країн «нормандської четвірки» – Україною, Росією, Францією та Німеччиниою, також необхідне затвердження його парламентами.

«Нам потрібна угода, яка дійсно матиме вагу в політичному й правовому плані. Мінські домовленості не ратифікували ані український, ані російський парламенти. І це, звичайно, проблема. Наша ідея полягає в тому, щоб отримати таку політичну вагу, на яку потім все спирається під час реалізації документа, який також має бути схвалений парламентами», – заявив Сайдік.

Водночас планом пропонується створення перехідної адміністрації ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей, яка має стежити за втіленням мирного плану й реінтеграцією цих регіонів.

«Сенс цього заходу полягає не в усуненні місцевого населення від влади, а навпаки, в гарантуванні того, що його права будуть забезпечені. Так само, як і елемент амністії», – додав спецпредставник чинного голови ОБСЄ.

Він також заявив, що Мінські домовленості передбачали, що представники ОРДЛО беруть участь у процесі й почуті, й так має бути і після ухвалення нової «всеосяжної угоди».

Дипломат повідомив, що кількість миротворчої місії ООН в Донбасі поки не підраховувалася, проте він не думає, що йтиметься про таку велику кількість, як 20 тисяч осіб, як деякі про це говорить.

Раніше Україна повідомила ОБСЄ про недопуск російських спостерігачів.

Також нагадаємо, сотні спостерігачів ОБСЄ простежать за президентськими виборами в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: