Новий мирний план від ОБСЄ: що пропонують для Донбасу

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Чомусь мирний план подається як нова угода, що скасовує Мінські домовленості, але це не відповідає дійсності.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, оцінюючи запропонований мирний план ОБСЄ для Донбасу.

«Частково ті умови, які пропонує ОБСЄ, для України є прийнятними. Наприклад, Україна також пропонує ввести на Донбасі миротворчу місію з якомога ширшим мандатом та залученням представників ОБСЄ, можливо, ЄС, у тому числі зі спецпредставником та тимчасовою адміністрацією, для управління цими територіями», – зазначив Мусієнко.

В принципі, те ж саме пропонує Мартін Сайдік. У цій частині умови прийнятні, адже вони збігаються з українською позицією, додав він.

Однак щодо того, як це може бути виконано, й того, що потрібно укласти якийсь новий договір чи угоду, яка буде ратифікована парламентами України та РФ, то це сумнівно, підкреслив експерт.

«Навіть якщо допустити, що ВРУ піде на ратифікацію такої угоди, то Росія на це не піде. РФ не визнає себе стороною конфлікту. Вони себе позиціонують як гаранта виконання Мінських домовленостей. Відтак, є великі сумніви, що Росія захоче це ратифіковувати, надаючи документу статус міжнародної угоди, яку вона буде зобов'язана виконувати», – пояснив він.

За його словами, це позбавляє Кремль певних кроків для маневру, тому така ратифікація навряд чи відбудеться. Крім того, те, що чомусь мирний план подається як нова угода, що скасовує Мінські домовленості, не відповідає дійсності.

«Сайдік говорить про те, що це новий план, нові угоди, які є інструментом виконання Мінських домовленостей. Вони не заперечують один одного. Розуміючи, що Мінські домовленості вже занадто довго на паузі й потрібно щось робити, пропонуються різні варіанти», – уточнив Мусієнко.

Однак Сайдік та інші не говорять про те, що потрібно буде з часом провести вибори на Донбасі, а це робити необхідно. Так, за участю спостереження ООН, ОБСЄ, ЄС і з миротворчою місією після роззброєння всіх регулярних та нерегулярних військових формувань РФ, але це має відбутись, акцентував він.

«Чи, наприклад, вони ж продовжують говорити про зміни до законодавства, зокрема Конституції, про надання особливого статусу, говорять про амністію бойовиків. Тобто про те, що передбачено Мінськими домовленостями. Відповідно, це є певним інструментом для того, щоб знайти вихід і вийти на якусь точку для виконання Мінських домовленостей», – наголосив фахівець.

На його думку, те, що Сайдік, дипломат із величезним досвідом, узагалі почав прямо озвучувати такі речі, свідчить про те, що він уже розчарований і не вірить у виконання Мінських угод у тому вигляді, в якому вони є.

«Тим більше, зважаючи на його досвід у переговорах у Мінських групах із 2015 року, він знає, про що говорить. Тому, ймовірно, є розуміння, що час щось змінювати. Запропонували такий план. Він принаймні дає розуміння, що ми не будемо тупцювати на місці», – резюмував Олександр Мусієнко.

Додамо, за словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, план щодо Донбасу від ОБСЄ прийнятний, однак залишає забагато запитань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: