Перевірка на наркотики та дебати з Тимошенко: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Олег Ляшко обіцяє українцям повні холодильники, а Сергій Каплін викликає Юлію Тимошенко на дебати.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося менш ніж три місяці. Центральна виборча комісія зареєструвала вже 13 кандидатів, з минулого тижня статус офіційних отримали Ольга Богомолець, Геннадій Балашов, Роман Насіров, Юрій Бойко та Олександр Шевченко. Розбираємося, на чому вони та інші охочі стати главою держави, піарилися.

Нарешті хоч якусь заяву щодо свого політичного майбутнього зробив музикант Святослав Вакарчук. На заході в Лондоні він розповів, що йде в політику, але при цьому влада його не приваблює. Причина рішення – розчарування нинішнім станом речей. На жаль, Вакарчук так і не сказав, чи візьме участь у президентських перегонах.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

«Зірковий час» цього тижня був у Юлії Тимошенко. 22 січня партія «Батьківщина» провела масштабний з'їзд в київському Палаці спорту, на якому Тимошенко висунули кандидатом (документи до ЦВК вона вже подала). Політик на з'їзді багато говорила про армію та нову українську церкву (на заході був присутній також голова УПЦ КП Філарет), пообіцяла нову Конституцію, скасування недоторканності для всіх високопоставлених чиновників, зменшення кількості народних депутатів і народний референдум. Крім того, Тимошенко обіцяла після 100 днів президентства піти з посади, якщо не впорається зі своїми обіцянками.

Поки Тимошенко піарилася на з'їзді, її на дебати викликав народний депутат Сергій Каплін. «Я викликаю на дебати Ю. В.Тимошенко! Щоб зірвати цинічні маски, розчистити дорогу для справедливості й добробуту для простих людей», – заявив він. Нардепа обурило, що Тимошенко обіцяє знизити тарифи, які «підвищила після змови з Кремлем» (до речі, деякі обіцянки Капліна й Тимошенко ідентичні).

Партія «Сила людей» обрала своїм кандидатом журналіста Дмитра Гнапа. Але ані в партії, ані у Гнапа немає 2,5 мільйонів гривень застави для реєстрації, тому вони оголосили публічний збір коштів. Станом на 23 січня на рахунок надійшло трохи більш ніж 120 тисяч гривень. З огляду на те, що реєстрація кандидатів закінчується 3 лютого, часу залишилося не так багато.

На противагу всім пафосним і грандіозним з'їздам шоумен Володимир Зеленський оприлюднив у своєму Facebook відео з'їзду партії «Слуга народу», який відбувся в дуже неформальній обстановці. «Ланч. Піца. Бургери та гарний настрій», – так Зеленський підписав одне з фото.

Також шоумен дав велике інтерв'ю, в якому розповів про свій бізнес у Росії, пояснив, чому його новорічне привітання вийшло на телеканалі 1+1 раніше президентського та як він вестиме свою передвиборчу кампанію.

Вакарчук заявив, що йде в політику: реакція соцмережМузикант Святослав Вакарчук заявив, що йде в політику. Але знову нічого не сказав про свою участь у президентських виборах.

Роман Безсмертний анонсував створення нової політичної партії неоконсервативного змісту. «Наше завдання – працювати на той сегмент українського суспільства, який розділяє цінності неоконсерватизму, свободи підприємництва та свободи людини. Важливо на цих принципах починати будувати нову політичну силу», – зазначив він. За словами Безсмертного, назва, програма та статут партії будуть установлені в суботу, 26 січня. Політична сила візьме участь у парламентських виборах, які відбудуться восени. Сам політик планується наступного тижня зареєструватися як кандидат-самовисуванець.

Чинний президент Петро Порошенко поки навіть не натякнув на свій намір балотуватися на другий термін. Але відповів усім, хто звинувачує його в піарі: «Десь говорять, що армія – це піар. Десь говорять, що децентралізація – це піар. Говорять, що світова коаліція на підтримку України – це піар. Хтось говорить, що томос – це піар. А чому ви такий піар не робите? Чого ж ви до людей не йшли? Що ж ви не змінювали державу? Тому що нам зараз під час війни це робити набагато склвдніше. Але ми це робимо. І ніхто нас не зупинить».

Євгеній Мураєв повідомив, що добровільно здав аналізи в Київській міській наркологічній клінічній лікарні (також покритикував Уляну Супрун за умови там). Народний депутат зазначив, що вважає такий крок нормою для всіх, хто претендує на керівні посади в країні. І нагадав, що в парламенті зареєстрований його законопроект, який передбачає обов'язкову процедуру перевірки на наркотичну, алкогольну залежність і психічне здоров'я для тих, хто йде у владу.

Головний «радикал» Олег Ляшко пообіцяв у разі його обрання главою держави винести на референдум питання запровадження смертної кари за корупцію: «На Хрещатику розстріляти десять корупціонерів – і всі інші заречуться брати хабарі», – впевнений він. Також народний депутат заявив, що виплачуватиме щонайменше по 5 тисяч гривень дотації на корову. А подаючи документи до Центральної виборчої комісії, сказав, що для початку зробить так, щоб «у кожного українця був повний холодильник, в якому м'ясо водилося щодня, а не лише на свята».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на інших політиків, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: