Стало відомо, як голосуватимуть на виборах переселенці

Читать на русском
Тимчасово переміщені особи за чинним законодавством не можуть бути виборцями в мажоритарному окрузі.

Для переселенців затверджена особлива процедура реєстрації на виборах.

Як пише «Слово і Діло», про це в інтерв'ю «РБК-Україна», опублікованому в середу, 23 січня, повідомила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

Голосуй, якщо зможеш: права переселенців на виборах-2019Через неврегульованість виборчого законодавства, переселенці вже п'ятий рік не можуть проголосувати на місцевих виборах та мажоритарних округах. Чи вдасться змінити ситуацію в 2019 році, дізнавався політолог Олександр Радчук.

За її словами, якщо переселенці звернуться до реєстру виборців зараз, а не в останні дні перед виборами, то реєстрація займе 10-15 хвилин.

Сліпачук відкинула ідею створення віртуальних округів для захоплених територій, щоб виїхали звідти громадяни могли обрати своїх мажоритарних депутатів на парламентських виборах восени.

«Законом така можливість виключається, тому що місце голосування за мажоритарними округами чітко прив'язане до місця реєстрації. Для того, щоб це змінити, потрібно змінити закон. Це пряма норма. Там, де є прогалина, комісія ще може своєю постановою дати якісь роз'яснення і його закрити. Але якщо це стосується прямої норми закону, як, наприклад, це було з воєнним станом, то комісія зробити нічого не може», – підкреслила Сліпачук.

Голова ЦВК зазначила, що комісія порушуватиме питання про можливість ВПЛ голосувати на місцевих виборах і за мажоритарних депутатів у округах, де вони мешкають.

Нагадаємо, станом на 22 січня в ЦВК для реєстрації кандидатами на посаду президента України подали документи 25 осіб. За даними соціологів, на виборах президента України 17,4% виборців готові підтримати лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко. На другому місці – президент Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: