Вибори-2019: основні тези кампанії Тимошенко та розклад на другий тур

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Рейтинг Тимошенко не можна вважати високим. За рейтингу недовіри до влади 85% рейтинг не більш ніж 15% – це невисокий рейтинг. Просто Тимошенко єдина в період кризи довіри до політиків могла отримати такий рейтинг.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Олексій Голобуцький, оцінюючи тези передвиборчої кампанії лідерки «Батьківщини».

«У випадку з Тимошенко та її рейтингами склалося те, що вона має багаторічний досвід, плюс присутність її ядерного електорату дозволило їй бути в лідерах», – зазначив Голобуцький.

Судячи з месиджів передвиборчої кампанії, Тимошенко намагається перехопити той же порядок денний, який веде Порошенко, додав він.

Державне фінансування партій: як витрачає бюджетні кошти «Батьківщина»На білборди та телерекламу партія витрачає переважно свої кошти, а на обслуговування елітних авто та відрядження може взяти й бюджетні

«Заявлена тема тієї ж армії, війни, євроінтеграції. Це такий крок – показати, що, грубо кажучи, Порошенко нічим не кращий, я пропоную все те ж саме, тільки я не Порошенко. Плюс, звичайно, вона запропонувала свою Конституцію, але більшості виборців це абсолютно ні про що не говорить і взагалі незрозуміло. Це більше для еліти, для людей, які розбираються в політиці», – пояснив політолог.

Щодо обіцянки знизити ціну на газ удвічі, то це зрозумілий і загальноприйнятий популізм, без якого політики не обходяться. Зрозумілішою ситуація буде вже в лютому, коли з'явиться нормальна соціологія на західні гранти, уточнив він.

«Ми бачимо ситуацію за соціологічної похибки 2,5% й бачимо, яка різниця між другим і п'ятим місцем. У таких випадках дуже складно робити висновки», – підкреслив Голобуцький.

За його словами, якщо Тимошенко вийде до другого туру з Порошенком, то це буде дуже складно для неї.

«Скоріш за все, так і буде. Але це буде досить складно. Все-таки це чинний президент. Тимошенко буде простіше перемогти Бойка. З іншого боку, виходити до другого туру із Зеленським або Гриценком і для Порошенка, і для Тимошенко погано. Парадоксальна ситуація», – акцентував він.

Найбільш рівна та зрозуміла боротьба буде, якщо Тимошенко вийде до другого туру разом із Порошенком. Це буде відносно рівний бій. Її популярність і його ресурси, посада.

Експерт уточнив, що соціологія показує й Гриценка в другому турі, але це малоймовірно. Зрозуміло, який електорат голосуватиме за Гриценка чи Зеленського в другому турі, якщо вони пройдуть.

На його думку, складність у тому, щоб дотягнути до другого туру. Якщо Тимошенко похитнеться, сповзе на друге місце, для неї це буде дуже погано.

«Зрозуміло, що прізвища Тимошенко й Порошенка набридли виборцю. Зеленський і будь-які інші прізвища, сприймаються краще не тому, що вони подобаються, а тому, що люди шукають нові імена та обличчя. Якщо хтось похитнеться, то, можливо, відбудеться переорієнтація на когось нового. Але поки за всього негативу, який показує соціологія Порошенка, він має всі шанси потрапити до другого туру, а штаб Тимошенко поки не має приводу святкувати перемогу», – резюмував Олексій Голобуцький.

У Києві 22 січня відбувся з'їзд партії «Батьківщина», на якому Юлію Тимошенко офіційно висунули кандидатом у президенти. Реакція соцмереж на захід – у нашому огляді.

Раніше на порталі «Слово і Діло» вийшло останнє розслідування з циклу про партійні витрати бюджетних коштів журналістки Любові Величко. Воно присвячене витратам партії «Батьківщина».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: