Ягланд хоче перерозподілити повноваження в Раді Європи

Читать на русском
Ягланд офіційно ініціює роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з участю Росії у роботі РЄ та з російськими неплатежами.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціює роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з участю Росії у роботі РЄ та з російськими неплатежами.

Як пише «Слово і Діло», про це він заявив у виступі перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомляє ЄП.

Європарламент закликав посилити санкції проти РФ – резолюціяЄвропейський парламент 12 грудня схвалив резолюцію, яка закликає до посилення санкцій ЄС проти Росії, якщо українські військовослужбовці, захоплені 25 листопада в Чорному морі, не будуть звільнені.

Ягланд повідомив про підготовку оновленого бюджету без грошей РФ, зазначивши, що може йтися про підготовку до припинення роботи РФ у організації. Поза тим, генсек не втрачає надії на повернення Росії по ПАРЄ і до повноцінної участі у роботі Ради Європи.

Шляхом до подолання кризи Ягланд вважає внесення змін у статут організації.

«Потрібно зібратися разом Комітету міністрів та ПАРЄ і уточнити правила та розподіл повноважень між цим органами. Це може відкрити шлях до подолання кризи... Дуже сподіваюся, що два статутних органи зберуться і зроблять це разом. Це буде великим подарунком для всіх нас, якщо це станеться», - заявив він.

Ягланд не уточнив сутність ймовірних змін статуту, але згадав, що йдеться про санкції проти Росії. Раніше звучала ідея про те, щоби заборонити накладати санкції на державу-члена в рамках асамблеї.

Раніше у ПАРЄ обмежили обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян. У разі поновлення санкцій проти делегації РФ у Парламентській асамблеї Ради Європи вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: