Рада Європи, санкції та РФ: чи повернуть російську делегацію до ПАРЄ

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Росія відмовляється платити кошти як член Ради Європи. Вона може зберігати таку позицію, хоча навряд чи це підтримують інші країни. Тому Ягланд працює над тим, щоб за будь-яку ціну повернути Росію до Ради Європи, але такі рішення просто так не ухвалюються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, оцінюючи заяви генсека Ради Європи щодо повернення Росії до ПАРЄ та зняття з неї санкцій.

«Повернення РФ до ПАРЄ – складний процес, рішення просто так не ухвалюються, навіть якщо Рада Європи знайде кілька країн, які матимуть схожу точку зору. Є питання санкцій, глобальної політики, того, що відбувається в регіоні, в РФ, США, в інших регіонах. Малоймовірно, що найближчим часом буде якесь рішення щодо Росії», – зазначив Томенчук.

Крім того, аргументи, які наводяться для цього, апелюючи до порушення прав людини, досить слабкі, уточнив експерт.

«Аргументи не досить рівноцінні, коли йдеться про війну, щоденні жертви, особливо враховуючи, що немає інструментів змусити РФ виконувати зобов’язання Європейського суду з прав людини», – пояснив він.

Щодо позиції Німеччини, яку більшість зараз сприйняли як підтримку Ради Європи, то насправді це дещо неправильно, підкреслив експерт.

Скасування політичних санкцій проти РФ: три кити, на яких тримається резолюція ПАРЄНаступний президент ПАРЄ, представник Італії Мікеле Ніколетті вже подав документ, який може зняти санкції з РФ. Про причини такого кроку розповіли експерти.

«Німеччина дуже обережно сказала, що виклики мають бути вирішені. Вони чудово розуміють, що якісь однозначні заяви можуть зараз отримати шквал критики», – додав фахівець.

«Так, порушувати такі питання можуть. При цьому знайти для цього можуть десятки аргументів – від фінансування до людського фактору. Але Рада Європи – це важливий майданчик. Ключові країни навряд чи ухвалюватимуть якісь однозначні рішення щодо РФ», – резюмував Ростислав Томенчук.

У Раді Європи назвали вихід РФ з організації небажаним, оскільки Конвенція 1949 року про права людини та Європейський суд із прав людини, контроль над функціонуванням яких здійснює ПАРЄ, «є вкрай важливими для російських громадян».

Нагадаємо, російська делегація позбавлена права голосу в ПАРЄ з 2014 року, після анексії Криму. З квітня 2017 року РФ зупинила перерахування частини своїх членських внесків Раді Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: