Попри опіати в сечі, Зайцева була тверезою – нарколог

Читать на русском
Харківський нарколог Олена Федірко, яка першою оглядала Олену Зайцеву, розповіла про те, що на місці не можна було визначити, чи перебувала водій Lexus у стані наркотичного сп'яніння.
Лікар-нарколог Олена Федирко.Фото: KHARKIV Today

Харківський нарколог Олена Федірко, яка першою оглядала фігурантку резонансного ДТП Олену Зайцеву, розповіла про те, що на місці не можна було визначити, чи перебувала водій Lexus в стані наркотичного сп'яніння, й більше було схоже на те, що в неї черепно-мозкова травма.

Як пише «Слово і Діло», про це вона заявила під час сьогоднішнього судового засідання, яке транслював U.

Роковини ДТП в Харкові – шість смертей, винних немає. Гра з вогнем?18 жовтня 2017 року в Україні відбулася одна з найбільш резонансних аварій. У самому центрі Харкова автомобіль Lexus, за кермом якого була студентка Олена Зайцева, на великій швидкості зіткнувся на перехресті з Volkswagen Touareg

За словами медика, вона виявила в учасниці ДТП звужені зіниці та нестійку ходу, проте ці ознаки могли свідчити як про вживання заборонених речовин, так і про черепно-мозкову травму.

«Очевидних ознак наркотичного сп'яніння в неї не було. Висновки були зроблені пізніше, на підставі хіміко-токсикологічного дослідження», – розповіла Федірко.

За її словами, у водія Lexus взяли достатню кількість біологічних матеріалів, зокрема 30 мілілітрів сечі для аналізу й 30 мілілітрів – для зберігання.

Також вона додала, що ще два флакона крові взяли для аналізу крові на алкоголь та наркотики. При цьому Федірко зазначила, що в Харкові не роблять аналіз крові на наркотики в крові.

На запитання, чи показали результати аналізів, що Зайцева була під дією наркотиків, вона заявила, що наркотиків виявлено не було. Але згодом, після кількох запитань, медик погодилася, що у фігурантки ДТП все-таки були виявлені опіати.

«Скажіть, чи опіати є наркотиком?», – запитали нарколога в суді, на що вона відповіла, що так, але попри це, продовжувала стверджувати, що Зайцева не була під наркотиками, й припустила, що вона вживала їх за кілька днів до аварії.

Нагадаємо, ввечері 18 жовтня 2017 року в Харкові сталася смертельна аварія за участю автомобіля Lexus, який їхав на червоне світло й від зіткнення з Volkswagen Touareg вилетів на тротуар і перекинувся. Внаслідок ДТП загинули 5 людей, ще 6 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Пізніше в лікарні померла ще одна постраждала в аварії.

За кермом Lexus перебувала 20-річна дочка харківського бізнесмена Олена Зайцева. Аналіз показав наявність у сечі Зайцевої опіатів у момент скоєння ДТП.

Резонансні ДТП в Україні: які обіцянки політики дають щодо розслідуваньІгор Мосійчук, зокрема, вже пообіцяв контролювати розслідування за фактом наїзду на дитину в Києві.

Один зі свідків – лікар-нарколог Олена Федірко, яка обстежила водія автомобіля Lexus Зайцеву на предмет наявності опіатів, зникла. Пізніше з'явилася інформація, що Федірко перебуває на непідконтрольній Україні території.

У травні стало відомо, що повторна експертиза не виявила опіатів у фігурантки ДТП Зайцевої.

Пізніше Олена Зайцева визнала свою провину.

У грудні 2018 року суд отримав висновок Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи, де вказано, що експерти знову не змогли визначити, чи була Зайцева під впливом опіатів на момент аварії.

Експертиза Дніпропетровського науково-дослідного інституту судово-медичних експертиз визначила, що автомобіль Зайцевої в середньому рухався зі швидкістю 106 км/год.

Зайцева та водій Volkswagen Touareg Геннадій Дронов перебувають під арештом уже понад рік.

19 грудня суд продовжив їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без застави до 16 лютого 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: