Резонансні ДТП в Україні: які обіцянки політики дають щодо розслідувань

Читать на русском
Ігор Мосійчук, зокрема, вже пообіцяв контролювати розслідування за фактом наїзду на дитину в Києві.
Слово і Діло

Низка резонансних ДТП в Україні триває. Вчора, 24 липня, в центрі Києва водій Hummer на смерть збив неповнолітню дівчинку, яка переходила дорогу на пішохідному переході.

Після скоєння наїзду водій намагався втекти, проте поліції вдалося затримати його неподалік від місця події. Під час затримання він чинив опір. За даними ЗМІ, за кермом був Кирило Островський 1995 року народження. За попередніми даними, ознак алкогольного сп'яніння в нього не було. Зараз Островський перебуває в слідчому ізоляторі, йому оголосили підозру.

Серія смертельних ДТП в Україні. Як зупинити беззаконня на дорогах24 липня в результаті зіткнення двох автомобілів одна людина загинула, троє – у важкому стані. Цього ж дня в Києві позашляховик Hummer H2 на смерть збив 10-річну дівчинку на переході. Що робити, щоб навести лад на дорогах України, міркували експерти.

Смертельна ДТП викликала хвилю обурення в українців, у соціальних мережах вимагають покарати винного, а також побоюються, що справедливого суду може й не бути. Не залишились осторонь і політики: народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук присвятив інциденту вже кілька постів у своєму Facebook. Зокрема, пообіцяв зробити все, щоб Островський відповів за скоєне. «Я зобов'язуюся контролювати розслідування й суд над цим убивцею до винесення судом справедливого вироку», – заявив Мосійчук.

Час покаже, як Мосійчук виконуватиме обіцяне, «Слово і Діло» поки пропонує згадати, хто з політиків ще давав обіцянки, які стосуються резонансних дорожньо-транспортних пригод. Їх, насправді, небагато.

Кілька таких обіцянок давав депутат і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. У березні 2015 року в Костянтинівці Донецької області БМД українських військовослужбовців збила на смерть восьмирічну дівчинку, її мати була травмована. Після інциденту Геращенко пообіцяв, що суд над винними буде відкритим для засобів масової інформації, а самі вони – покарані (хоча остання обіцянка не належить до його компетенції).

Як знизити рівень смертності на дорогахЗ 21 липня в Україні посилився контроль за пасажирськими перевезеннями після кількох масштабних ДТП. При цьому вже ініціюють запровадження більш жорстких штрафів за порушення ПДР. Про ситуацію з порушенням ПДР говорили з експертами.

Депутат виконав обидві обіцянки. Розслідування за фактом ДТП завершили в квітні, засідання суду відбулося 14 квітня й було відкритим для журналістів. Вирок винним винесли в грудні 2016 року: водій машини Роман Карпинець отримав 4 роки ув'язнення, його керівник Мар'ян Рак – два роки дисциплінарного батальйону (військова в'язниця), а також втратив звання старшого лейтенанта.

Геращенко також давав обіцянку щодо ДТП зі швидкою допомогою в Києві, яка відбулася в серпні 2015 року. Тоді дівчина на Honda порушила правила й врізалася в автомобіль швидкої допомоги, який доправляв новонароджену дитину до реанімаційного відділення клініки «Охматдит». Дитина вижила. «Доручив помічнику перевірити історію отримання водійських прав дівчини, дії якої мало не призвели до загибелі немовляти та інших учасників ДТП. Назву автошколи, в якій вона пройшла (якщо проходила) підготовку, та історію отримання прав опублікую в окремому пості у Фейсбуці», – пообіцяв нардеп.

Однак за півроку Геращенко свою обіцянку так і не виконав, історія в його Facebook не з'явилася.

Масштабна ДТП сталася в Харкові в жовтні минулого року. На перехресті сталося зіткнення двох автомобілів, у результаті чого один із них вилетів на тротуар і збив 11 пішоходів. П'ятеро людей загинули на місці, ще одна людина померла в лікарні. Зараз підозрювані перебувають під вартою, триває судовий розгляд. Мер міста Геннадій Кернес пообіцяв допомогу сім'ям загиблих і постраждалих: «Усім, хто постраждав у результаті цієї аварії, міська влада допоможе в лікуванні», – заявив Кернес. У підсумку потерпілі отримали допомогу в сумі 240 тисяч гривень, сім'ям загиблих також виділили матеріальну допомогу.

Нагадаємо, в Києві на Дорогожичах 24 липня в результаті зіткнення двох автомобілів одна людина загинула, троє перебувають у важкому стані.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: