Кабмін звинуватили в завищенні норм споживання газу

Читать на русском
Нафтогаз звинуватив Міністерство енергетики в завищенні норм споживання газу для населення, в якого не встановлені лічильники.

Нафтогаз звинуватив Міністерство енергетики в завищенні норм споживання газу для населення, в якого не встановлені лічильники.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні компанії в Facebook.

Зазначимо, газова норма в Україні становила 3,3 кубометра на людину. У листопаді 2018 року рішення уряду про знижені норми були оскаржені у Верховному суді, в результаті чого споживачам, у яких немає лічильників, надіслали платіжки відповідно до постанови Кабміну №619 від 1996 року, де зазначені такі норми: 9,8 куб. м (газова плита з централізованим гарячим водопостачанням), 18,3 куб. м (газова плита без централізованого гарячого водопостачання) і 23,6 куб. м (газова плита та водонагрівач).

«Нафтогаз» вважає, що це «шалено» великі норми, в зв'язку з чим звинувачує Міненерго в підіграванні облгазам.

«Не знаємо, чи це результат некомпетентності або корупції, але судові піддавки облгазам у Міненерго трапляються вже не вперше. Півроку втрачено. Через судовий програш і бездіяльність міністерства українці, в яких не встановлений газовий лічильник, тепер мають платити за радянськими, завищеними в кілька разів, нормами. Як ми з'ясували, зараз відомство нарешті підготувало постанову й просуває її на розгляд уряду, проте текст проекту постанови просто кричить про те, чиї інтереси обслуговує міністерство», – йдеться в повідомленні.

У компанії не вказують, на користь кого, на її думку, працює Міненерго, але зазначають, що зайві гроші після підвищення газових норм залишаться «в газзбутів, абсолютна більшість яких контролюється Фірташем та іншими колишніми регіоналами».

«Нафтогазу» дозволили відключати тепло за борги. Чого чекати?НКРЕКП дала добро на відключення взимку тепла в будинках українців, якщо ті заборгували за поставлені послуги. Так, із 1 грудня Нафтогаз офіційно може відключати споживачів за борги.

Кількість домогосподарств без лічильників, за даними «Нафтогазу», становить близько 3 мільйонів.

У грудні минулого року в Міненерго підготували нові норми споживання газу для споживачів без лічильників.

Так, згідно з проектом постанови уряду, пропонується встановити норму споживання газу на одну особу для домогосподарств з газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням на рівні 5,8 куб. м на період з квітня до вересня, і на рівні 8,8 куб. м на період із жовтня до березня (було 3,3 куб. м цілий рік).

За даними міністерства, на цей час індивідуальними лічильниками споживання газу не оснащені 24,9% домогосподарств.

Нагадаємо, за останні два роки газ в Україні подорожчав.

Також кабмін затвердив механізм монетизації субсидійдля кінцевого споживача.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: