«Нафтогазу» дозволили відключати тепло за борги. Чого чекати?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Якщо «Нафтогаз» не змінить поведінку й відключатиме споживачів від газу, існує ризик бунтів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи ситуацію з наданням права «Нафтогазу» з 1 грудня відключати споживачів за борги.

«Якщо політика влади – президента, уряду, «Нафтогазу» – не зміниться, то слід готуватися до масштабних бунтів. Ще влітку населення може перетерпіти відсутність гарячої води, але взимку без опалення люди просто не виживуть. Якщо ситуація не зміниться, будуть протести», – зазначив Сергієнко.

Він не виключив, що в разі відключень ситуація може дійти до того, що люди перекриватимуть дороги й виходитимуть під райдержадміністрації та міські ради, палитимуть шини.

Однозначно, просто так це не минеться для влади, додав експерт.

«Цю ситуацію створила команда з тих персонажів, які перебувають у владі, уряді та «Нафтогазі», – уточнив він.

Зрив опалювального сезону: як мери обіцяли забезпечити теплом українцівКличко погодився сплатити частину боргу Київенерго, Марцінків не встиг відключити всіх споживачів від СТЕКу, Атрошенко обіцяв знизити тарифи на тепло.

«Якщо «Нафтогаз» перш за все хоче отримати прибутки, а не забезпечити населення товаром першої необхідності, адже без газу люди вижити не зможуть, то в результаті таких дій пожинатиме плоди своєї недалекоглядної політики. Так, НАК отримала право на відключення, але якщо «Нафтогаз» дійсно відключатиме споживачів, то отримає локальні бунти. Все це накладатиметься на рейтинг президента, тим більше напередодні виборів», – підкреслив Сергієнко.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснив, що «Нафтогаз» пролобіював цю норму на відключення, яку підтвердили в НКРЕКП, і розраховував, що зараз вони обмежать у газі, а народ спрямує всю свою пролетарську ненависть на облгази.

При цьому номінацію на газ видає «Нафтогаз», і НКРЕКП це також підтвердила. Облгаз також не постачає газ, вони виконують це рішення, наголосив він.

Врешті-решт спрацювала тактика «Нафтогазу» – вони спробували намацати ситуацію, чи вдасться спрямувати ненависть на облгази. Частково вдалося, це поганий прецедент. Основна мета «Нафтогазу» – забрати газові мережі, акцентував експерт.

Більше про ситуацію зі зривом опалювального сезону в українських містах – за посиланням.

Як мери обіцяли забезпечити теплом українців – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: