«Газпром» зірвав переговори щодо газу. Яке ключове завдання України?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

«Газпром» зірвав технічні тристоронні консультації щодо транзиту газу через територію України. На жаль, цю подію не прокоментував жоден із кандидатів у президенти, хоча вона напряму стосується безпеки країни.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

«По суті, Росія цими діями демонструє європейцям, що альтернативи «Північному потоку-2» немає. Тому його потрібно терміново добудувати, незважаючи на відсутність підтримки й американські санкції. Звісно, німецьким та іншим європейськи політикам така постановка питання зручна, й вони із задоволенням «продадуть» інтереси України за дешевий і регулярний газ», – зазначив Таран.

«Північний потік-2» вбиває Україну – МЗС ПольщіВін закликав Європейський Союз і НАТО до більш рішучих дій щодо Росії і зазначив, що будівництво газопроводу, навпаки, руйнує ефект санкцій.

Зважаючи на ці ризики, важливо, щоб українські політики, забувши про передвиборчі перегони та внутрішні протиріччя, об'єднали свої зусилля, щоб донести в один голос європейським політикам, що така позиція – це самообман і обман усього світу, додав він.

При цьому потрібно апелювати до європейських бюрократів, спираючись не лише на цінності та принципи, але й на чинне газове законодавство ЄС.

«Саме тому, зважаючи на ці ризики, а також на те, що Росія точно піде на загострення ситуації, зараз як ніколи потрібна витримка та єдність українських політиків. Інакше у вирі політичної боротьби після президентських виборів «переможець» опиниться біля «розбитої газової труби», залишившись сам на сам із Росією. І від такого сценарію програє як країна, так і кожен маленький українець», – підкреслив Віктор Таран.

У МЗС повідомили, що українська сторона готується провести тристоронні переговори на політичному рівні 21 січня, а також «до всіх можливих сценаріїв розвитку подій».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: