Кабмін затвердив механізм монетизації субсидій для кінцевого споживача

Читать на русском
Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Кабінет міністрів України 27 грудня схвалив постанову про надання житлових субсидій населенню в грошовій формі. Правила призначення допомоги в сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Як пише «Слово і Діло», рішення ухвалили на засіданні уряду, передає прес-служба Мінсоцполітики.

Так, монетизація відбуватиметься в три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їхній персональний обліковий запис в «Ощадбанку». Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг і відразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через «Ощадбанк» сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

«Скажімо, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію в загальному розмірі 1,5 тисячі гривень. А сума всіх комунальних платежів становить 2 тисячі гривень. 1,5 тисячі субсидійних гривень «Ощадбанк» перерахує постачальникам послуг і проінформує сім'ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 гривень», – пояснили в Мінсоцполітики.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є отримувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: