Післясвятковий настрій у Раді: як нардепи завершили роботу 9-ї сесії

Читать на русском
На роботі народних депутатів цього тижня позначився післясвятковий настрій. Багато законопроектів і цілі блоки питань були відхилені.

Перший у році пленарний тиждень Верховної Ради продуктивним не назвеш. Учергове перенесли розгляд питань аграрної політики, така ж доля в блоку інформатизації та енергетики. Знову депутати ухвалили «церковний» законопроект, і хоча бійки не було, питання релігії парламентарів не об'єднало. Детальніше про те, чим Рада займалася 15-18 січня, в матеріалі «Слова і Діла».

Нагадаємо, що Погоджувальна рада відбулася цього разу не за графіком, а 15 січня. Спікер Андрій Парубій переніс її через Старий Новий рік, вважаючи, що депутати не зберуться. Тому роботу в сесійній залі почали трохи пізніше. На ранковому засіданні Рада в першому читанні ухвалила два законопроекти: щодо продовження мораторію на виселення мешканців гуртожитків (до завершення реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад) та щодо надання відпустки усиновлювачам.

Відхилив парламент закон про невідворотність покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту. Він передбачав відповідальність за злом автомобіля або житла з використанням електронного пристрою. Крім того, депутати не змогли підсилити відповідальність за нецільове використання квартир у багатоповерхових будинках.

Після обіду Рада відхилила ще два законопроекти й схвалила призначення іменних стипендій талановитим молодим вченим. У середу депутати взагалі не ухвалили жодної законодавчої ініціативи, для ратифікацій голосів не вистачило. Нардепи почали розглядати поправки до закону про соціальні послуги.

Парубій виконав менш ніж половину обіцянок на посаді спікера РадиАндрій Парубій на посаді спікера Ради виконав 42 відсотки своїх обіцянок. Найбільш відповідальним політик був у перший рік на посаді.

Зате в середу профільний комітет розблокував питання з мораторієм на продаж землі. Нагадаємо, щоб закон про продовження заборони на відчуження був підписаний спікером і президентом, спочатку в Раді мають розглянути постанови про скасування цього рішення. Народні депутати успішно зробили це в четвер – постанови відхилили.

Також у четвер Верховна Рада закінчила розглядати поправки до закону про соцпослуги й ухвалила його в другому читанні. Але закон почне діяти лише із січня 2020 року. Документ передбачає, що соціальні послуги надаватимуться особам, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах. Крім того, визначені нові підходи щодо оплати соціальних послуг – з огляду на доходи особи, а не наявність родичів.

Крім цього, депутати підтримали спрощення державної закупівлі зброї або послуг оборонного значення. Тепер Міністерство оборони зможе робити це без посередництва «Укроборонпрому». «Згідно з чинним законодавством, у нас суб'єкти державного оборонного замовлення за внутрішніми контрактами самі укладають договори, а за зовнішніми – в нас досі ще з радянських часів є інститут спецекспортерів. Що це таке? Ані Міноборони, ані його дочірні структури не зможуть отримати товари військового призначення, тому що в нас досі існував такий радянський атавізм, як спецекспортер. Наші зарубіжні партнери не розуміють таких узаконених посередників», – аргументував необхідність ухвалити закон голова комітету з питань нацбезпеки Сергій Пашинський.

Рада ухвалила в четвер черговий «церковний» закон – про процедуру переходу громад до Православної церкви України. Зрозуміло, закон не сподобався «Опозиційному блоку», члени якого категорично не приймають факт створення нової церкви. «Суть законопроекту – узаконити рейдерство храмів і майна канонічної Української православної церкви й під тиском правоохоронців та місцевої влади забезпечити масовий перехід парафій до нової Православної церкви України», – заявив голова фракції Вадим Новинський.

Хто з депутатів підготував більше за всіх законопроектів під час 9-ї сесії РадиНайпродуктивнішим нардепом, що долучився до підготовки 19 проектів законів за час 9-ї сесії, став позафракційний парламентар.

Депутат також заявив, що закон ухвалюється з порушенням процедури регламенту, й піднявся до президії, щоб закликати Парубія зняти документ із розгляду, на що отримав: «Відійди від мене, нечисть!». Після цього голосування фракція «Опозиційного блоку» принципово вийшла із сесійної зали й не брала участь у роботі.

Пізніше спікер пояснив свої слова звичайною емоційною словесною перепалкою. «Коли до мене підходять народні депутати й намагаються певним чином фізично впливати, кричать на вухо або намагаються вимкнути мій мікрофон, я вважаю це зловживанням. Я звернувся до нього з проханням відійти й не перешкоджати роботі голови українського парламенту. Я радий, що моє звернення до нього спрацювало», – розповів Парубій.

Варто відзначити, що в четвер усі законопроекти ухвалювалися буквально «на грані» – майже з мінімально необхідною кількістю голосів. Після обіду до Ради зі звітом прийшов голова Національного банку Яків Смолій, який розповів про результати роботи регулятора за минулий рік. За словами Смолія, 2018 рік відзначився відновленням макрофінансової стабільності, а економіка продемонструвала максимальне зростання за останні сім років.

Ще в четвер сталося цікаве: Юрія Тимошенко виключили з фракції «Народного фронту». За офіційною причиною, через «втрату зв'язку з депутатською фракцією, неодноразове порушення дисципліни, ігнорування рішень депутатської фракції, що стосуються важливих політико-економічних питань». А за неофіційною, як повідомив Леонід Ємець, Тимошенко отримав заставу й збирається балотуватися в президенти. Можливо, незабаром у нас стане ще одним кандидатом більше.

Сьогодні, 18 січня, в парламенті традиційна година запитань до уряду, але без прем'єр-міністра Володимир Гройсмана. Сьогодні звітував міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Нагадаємо, що сьогоднішнє засідання завершило роботу дев'ятої сесії парламенту. Наступна сесія відкриється вже 5 лютого.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: