Рада схвалила перехід церковних громад в ПЦУ: як голосували нардепи

Читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів про підпорядкованість релігійних організацій та процедуру їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи». Згідно зі змінами, для ухвалення рішення про перехід потрібно дві третини голосів членів громади, які мають особисто підписатися під рішенням.

Крім того, зміна підпорядкованості громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав. Якщо частина громади не згодна з рішенням про зміну підпорядкованості, вона може створити нову громаду й укласти договір про порядок користування культовою будівлею та майном із власником.

Закон був ухвалений 229 голосами народних депутатів, 35 виступили проти (майже весь «Опозиційний блок» і деякі позафракційні нардепи), утрималися двоє.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 86 голосів, противників і тих, хто утримався, не було, зате майже 50 депутатів не голосували або були відсутні. З «Народного фронту» «за» виступили 65 нардепів, утримався один Костянтин Матейченко.

Із «Самопомочі» за закон проголосували 16 членів фракції (Альона Бабак утрималася), з Радикальної партії – 17 голосів «за», з «Батьківщини» – 9, з «Волі народу» – п'ять. Із «Відродження» закон підтримав лише Антон Яценко, інші члени групи або не голосували, або були відсутні. «Опозиційний блок» очікувано майже всім складом виступив проти, а позафракційні нардепи дали 30 голосів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Вселенський патріархат у Стамбулі оприлюднив текст томосу про автокефалію Православної церкви України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: