Коболєв повідомив, коли РФ може припинити транзит газу через Україну

Читать на русском
Нафтогаз буде домагатися продовження контрактів на транзит газу згідно з європейським правом.

Головним завданням переговорів щодо транзиту газу 21 січня в Брюсселі є збереження контракту з Росією, а також укладення нового контракту за європейським правом.

Про це заявив голова правління Нафтогаз України Андрій Коболєв під час прес-конференції в п'ятницю, 18 січня, пише «Слово і Діло».

«Газпром» зірвав переговори щодо газу. Яке ключове завдання України?Газпром зірвав тристоронні консультації щодо транзиту газу на рівні експертів з України, ЄС та Росії.

«Головним завданням на цих переговорах є збереження транзиту. Це перше. Друге - ми хочемо, щоб контракт відповідав всім нормам європейського права. І якщо ці дві умови будуть виконані, ми, по-перше, будемо мати обсяги, по-друге - гарантії, що ці обсяги будуть нам або надаватися, або ці гроші будуть надаватися нам додатково, якщо російська сторона не буде виконувати свої зобов'язання», - зазначив Коболєв.

За його словами, саме команда Нафтогазу ще під час підписання контракту 2009 року наполягла на тому, щоб він був підписаний за Шведським правом, оскільки спори розглядаються саме в Стокгольмі, а не в Москві.

При цьому він додав, що до негативних наслідків контракту 2009 року призвело те, що переговори велися в «кулуарний спосіб».

Коболєв вважає, що російська сторона на переговорах буде тягнути час до завершення президентських і парламентських виборів в Україні та за відсутності нових договорів може припинити транзит на початку 2020 року.

Він зазначив, що за умови ведення переговорів про нові контракти протягом усього 2019 роки часу для їхнього укладення після парламентських виборів буде достатньо, проте варіант припинення транзиту все одно можливий.

Крім того, Коболєв заявив, що газові контракти між Нафтогазом і Газпромом, укладені в січні 2009 року, були вкрай невигідними для України і завдали їй необоротного збитку в $32 млрд. За його словами, збиток міг бути ще більшим, але завдяки перемозі в Стокгольмському арбітражі «вдалося врятувати $94,7 млрд, або 177 тис. грн на сім'ю».

Як відомо, 21 січня в Брюсселі відбудеться черговий раунд тристоронніх переговорів з Росією і Україною про довгостроковий транзит російського газу в ЄС через Україну на комерційній основі.

Нагадаємо, перший раунд газових переговорів щодо транзиту газу на рівні міністрів відбувся 17 липня в Берліні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: